Sorcier Noir te water

Sorcier NoirHet voorbij weekend werd in Brussel de nieuwe boot van Jacques Lemaire te water gelaten. De in glimmend zwart gespoten bolide 'Sorcier Noir' kreeg van meter Mariëlle Lefebvre nog snel de wijze woorden ‘een behouden vaart’ mee, en dan trokken de genodigden snel naar het clubhouse van de BRYC, want het was verdomd koud daar aan het Zeekanaal.

Twee jaar lang werkte Jacques Lemaire aan zijn boot, in een kleine garage op de terreinen van de BRYC. Dat is meteen ook de verklaring voor de afmetingen van de boot: 8,6 meter lang, 2,6m breed… De kiel die onder de boot hangt, kan je er vrij gemakkelijk afhalen zodat het geheel ook eenvoudig te transporteren is achter een modale wagen. Geen speciale vervoersbewijzen meer nodig. Handig als je overal in Europe de leukste wedstrijden wil meevaren.

Ook handig is dat de boot op zijn zij liggend perfect in een zeecontainer past, zodat de zeilhorizon wel erg verruimd wordt. De carbon mast, gemaakt bij Southern Spars in Nieuw Zeeland met de medewerking van Julien Pilate, is in twee stukken zodat die ook mee in de 40-voets container past.

Carbon ‘round the clock
Omdat Jacques nu onder de naam ‘Technofirst’ toch beroepshalve in het carbon-wereldje zit, zal het niemand verbazen dat aan boord meerdere fraaie zwarte onderdelen van zijn hand te vinden zijn. De carbon helmstok is daar in ieder geval een prachtvoorbeeld van.

De boot is door Jacques Lemaire zelf ontworpen, en in 3D op computer uitgetekend door rechterhand Corentin Tahon. De boot is gemaakt van hechthout, met een glasvezel/epoxy jasje er omheen. Het roer is compleet van carbon (amper 6 kilo), de demonteerbare kiel en bulb bestaan uit een metalen frame bekleed met lood.

Sorcier Noir

Het chassis waaraan de kiel opgehangen is, en dat ook de krachten van de verstaging opvangt, is eveneens ‘full carbon’.

De driekoppige crew (Jacques, Corentin en Stephane Renuart) hebben zich voor dit project twee jaar lang uit de naad gewerkt. De opluchting bij de tewaterlating en plechtige doop stond dan ook op hun gezicht te lezen. Niettegenstaande er nog wel wat werk aan de winkel is, hoopt Jacques tegen eind april de Schelde af te zeilen op weg naar de eerste wedstrijden van het voorseizoen.

ClubRacer wenst deze nieuwe IRC-3 racer Sorcier Noir (‘Zwarte Tovenaar’) alle succes toe in de komende jaren!

www.technofirst.be

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: