Opgeven of doorzetten? Weinig wind tijdens de Goofies van maart

Goofies RaceNa de hele week watertandend te hebben uitgekeken naar de beloofde eerste lentedag is dit de realiteit; Bewolkt, 6 graden, lichte koelte en laagtij plus een rondje plaat in wijzerzin met een loop de hammen in. Het is de eerste zaterdag van maart en dus Goofies.

De baan
De grote deelnemers vertrekken vlug om vastzitten te vermijden. Prettige start. Onder spinnaker richting westen naar de SVK 2. Een lang reechrak met geconcentreerde spinnakertrim. Lekker zeilen, oog in oog met de tegenstander, wikken en wegen, omhoog of omlaag en elk zuchtje wind meepakken. Bij het kenteren valt, klassiek, de wind helemaal weg. Ankeren. Wachten. Te lang, voor sommigen.

Opgeven of doorzetten?
De rationele analytici berekenen al snel dat ze nooit voor 17:00 u kunnen finishen en gooien de handdoek in de ring. De échte die-hards, de fanatiekelingen, de kenners, geloven in de goedgezindheid der Goofen en weergoden en wachten. De SVK 2 wordt voor velen “the point of (no) return”.

En zie, om 15.00u steekt een behoorlijke noordooster op. Het anker wordt gelicht, de boei gerond en de wedstrijd verdergezet. De Goofen besluiten, helemaal ontroert door zoveel wilskracht en doorzettingsvermogen, om de wedstrijd te laten doorgaan. Het einde wordt van 17.00u naar “onbeperkt” verschoven om de volhouders te belonen en ter compensatie voor de verloren tijd.

Hoewel de wind tijdens de race nog een keer wegvalt zijn om 18.30u alle zeilers binnen. Uiteindelijk staken 26 deelnemers de race. De op één na laatste Goofies is er één voor de doorbijters. Proficiat.

geen wind om te zeilenDe Top 3 resultaten

ORC 1/IRC 1:
In de IRC1 pakte Luc Meersman uit Mortsel (B) met de LENDER de overwinning voor Luc Aertsen uit Stabroek (B) met de FALCO en Lennard van Oeveren uit Heinkenszand die met de MOTIONS derde werd.

Ook in ORC 1 klasse won Luc Meersman uit Mortsel (B) met de LENDER. Tweede in deze klasse werd Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK voor Peter d’Angremond uit Vleuten die met de ZILVERZANDHAAS derde werd

ORC 2 t/m 4:
In ORC.2-4 won de ABOEN bij afwezigheid van Johan Bol geschipperd door Fleur van Millingen uit Kruiningen voor schipper Willemart uit Auderghem (B) met de WASABI en Marcel Aertsen uit Stabroek (B) die met de LEVIATHAN 2 derde werd.

In IRC 2 won ook de ABOEN geschipperd door Fleur van Millingen uit Kruiningen voor Willem Johannesma uit Dordrecht met de LETITGO 2 en Dick Nonnekens uit Wissekerke die met de SHARK derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter:
De overwinning was Mark van Driel uit Rhoon met de FAMOUS GULL II voor Michiel Sopers uit Goes met de WINDFALL en schipper R. Vercammen uit Schoten (B) die met de ANDIAMO derde werd.

Ongemeten kleiner dan 10 meter:
De overwinning ging naar Marloes Swinkels uit Goes die met de JILLZ voor Christian Dost uit Vervier (B) met de MATCHBOX en Frank van de Berge uit Antwerpen (B) die met de FAMOUS GULL 1 derde werd.

Alle uitslagen en tussenstand
In de bijlage onderaan vind je alle uitslagen plus de Goofies seizoen 2012-13 tussenstand met nog één wedstrijd te gaan. De 5 beste resultaten gelden. Na 6 wedstrijden is er nog maar 1 aftrek.

Volgens rekenmeester Kees van der Vaart zijn er kleine veranderingen geweest in de eerder gepubliceerde voorlopige uitslagen van de afgelopen maanden.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: