Voorbeschouwing Prinses Sofia Cup Wereldbekerwedstrijd

Delta Lloyd KernploegOngeveer 850 zeilers uit 53 landen verschijnen vanaf maandag 1 april aan de start van de 44ste editie van de Prinses Sofia Cup. Deze ISAF wereldbekerwedstrijd is vernoemd naar de cup die de Spaanse Koningin uitreikt aan de beste zeiler van deze serie. Het evenement wordt gevaren in de Baai van Palma de Mallorca en duurt tot en met zaterdag 6 april. Er doen bijna 20 Nederlandse topzeilers aan mee waaronder Delta Lloyd Kernploeg lid Pieter-Jan Postma.

Pieter-Jan Postma en Jacco Koops samen in Palma
Delta Lloyd Kernploeglid Pieter-Jan Postma komt voor de eerste keer sinds de Olympische Spelen in actie in de Finn klasse. Voor het eerst begeleid door coach Jacco Koops.

De andere twee Delta Lloyd Kernploegleden Dorian van Rijsselberge en Marit Bouwmeester verschijnen nog niet aan de start in Palma. Van Rijsselberge traint in Nieuw Zeeland en vaart zijn eerste wedstrijd in mei, een Eurosaf wedstrijd in Garda. Bouwmeester heeft deze week haar training hervat en verschijnt tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hyeres Frankrijk (eind april) weer aan de start.

Nieuwe extreme klassen
Tijdens deze wereldbekerwedstrijden zullen een aantal Nederlandse topzeilers in de nieuwe Olympische klassen zich voor het eerst kunnen meten met de internationale concurrentie. De nieuwe klassen zijn de Nacra 17, een spectaculaire multi-hull, en de FX klasse, een skiff voor vrouwen. Deze FX (Female Extreme) is mogelijk nog spectaculairder dan de Nacra 17 catamaran. Voor meer info over deze klassen zie hier een eerder bericht.

Zeilers strijden voor plaats in Delta Lloyd Kernploeg in 2013
De zeilers in de FX en de Nacra 17, als ook de vrouwen in 470 klasse, de mannen in de Laser klasse en de surfers in de RS:X klasse hebben op het moment allemaal een overeenkomst met het Watersportverbond. Deze groep van topzeilers is een mix van zeer ervaren catamaran zeilers, voorheen Olympische zeilers en zeilers uit de talentploeg die strijden voor een permanente plaats in de Delta Lloyd Kernploeg. Zie opsomming onderaan persbericht.

Voor deze sporters is het zaak dit jaar een goede prestatie neer te zetten op het moment dat het er echt om gaat tijdens de wereldkampioenschappen. Met uitzondering van de RS:X windsurfer waar het Europees Kampioenschap het meetmoment is. De resultaten op dat hoogste podium bepalen welke zeilers Olympische medaillekandidaten zijn of kunnen worden, hetgeen een plaats in de Delta Lloyd Kernploeg rechtvaardigt.

Ian Ainslie hoofdcoach van het Nederlandse keurkorps gaf de volgende toelichting. “Deze zeilers en coaches moeten niets forceren. Ze hebben dit jaar slechts een enkel prestatie-evenement en dat is het WK en het EK voor de surfers in de RS:X. We moeten alle andere evenementen zoals deze Sofia Cup gebruiken om stappen te maken.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: