Winterse condities tijdens 6de stage Winterserie Match Racing

Team Heiner Winterserie Match RacingGisteren werd in Lelystad bij Team Heiner de zesde stage van de winterserie match racing gevaren. Met recht kan de gehele serie een winterserie worden genoemd; ook vandaag werd er weer gezeild in zeer winterse omstandigheden. Vijf teams namen het tegen elkaar op: de teams van Dirk Jan Korpershoek, Jurjen Feitsma, Persijn Brongers, Jelle Roos en Berend Jan Edens.

De weersomstandigheden waren ronduit bijzonder te noemen. De wind varieerde van 3 tot 12 knopen, met veel winddraaiingen. Ook wisselden sneeuwbuien – met echte dikke vlokken – zich af met zon en een strakblauwe lucht. De temperatuur was rond de 4 graden boven nul, maar op het water voelde het veel kouder.

Er zijn twee complete round robins gevaren. In de eerste round robin waren alle teams erg aan elkaar gewaagd. De ‘favorieten’ Jurjen Feitsma en Jelle Roos lieten hier en daar een steekje vallen. Daarentegen presteerde het team van Persijn Brongers opvallend goed; zij wisten in een spannende wedstrijd een punt van Jelle Roos af te pakken. Berend Jan Edens deed hetzelfde. En Dirk Jan Korpershoek was in de eerste round robin Jurjen Feitsma te slim af. Het gevolg was dat alle teams met twee ‘wins’ uit de eerste round robin kwamen; er was dus een gelijke tussenstand.

De eerste twee flights in de tweede round robin zijn gevaren in heel weinig wind, en bovendien draaide de wind continu. Persijn Brongers leek zich in deze omstandigheden goed thuis te voelen en won van Jelle Roos, Berend Jan Edens en Dirk Jan Korpershoek. Jurjen Feitsma was weer in zijn goede doen en won drie van de vier partijen. Jelle Roos en Berend Jan Edens wonnen beiden slechts een wedstrijd in de tweede round robin.

Na twee round robins was er een duidelijke uitslag, waardoor de afsluitende finale wedstrijd niet meer noodzakelijk was. Met name de wedstrijdleiders en umpires kregen het koud, dus de boten voeren terug naar de haven. Aan de wal volgde er nog een nabespreking met de umpires.

Ook de B/Ones waren vandaag op het water. Jelmer van Beek voer met zijn eigen team. Hij nam het op tegen Tom van der Vecht die met een jeugdige gelegenheidsbemanning het water op ging. De teams hebben het elkaar regelmatig lastig gemaakt. Het ene team presteerde beter in de pre-start, terwijl het andere team beter de baan rond kwam. Het was erg leuk om te zien dat Jelmer van Beek door veel te trainen en te varen de laatste maanden flink wat progressie heeft gemaakt.

De einduitslag van de zesde stage in de open klasse is als volgt:
1. Jurjen Feitsma
2. Persijn Brongers
3. Dirk Jan Korpershoek
4. Jelle Roos
5. Berend Jan Edens

Met deze uitslag heeft het team van Persijn Brongers zich geplaatst voor het finale weekend; het team van Jurjen Feitsma heeft in een eerdere stage al een finale plaats bemachtigd.

De finales van de Team Heiner Winterserie Match Racing worden gevaren op zaterdag 6 april.

Tekst: Helga Ooosterkamp

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: