ClubRacer start Doping Campagne

ClubRacer dopingClubRacer werd onlangs gecontacteerd om deel te nemen aan een antidoping actie. De campagne wordt georganiseerd door de Vlaamse Yachting Federatie en het Nederlandse Watersportverbond. Op de agenda staan een aantal dopingcontroles maar ook de verificatie van de bemanningslicentie (voor Nederlandse jachten). Er wordt aan ons gevraagd om de campagne op te volgen en om namen van jachten en gegevens van forumleden uit te leveren aan de betreffende autoriteiten.

Controles tijdens zeilevenementen
De controles zullen vooral doorgaan tijdens grote zeilevenementen zoals de NSR en Breskens Sailing weekend maar ook kleine clubwedstrijden en populaire zeilmanifestaties zoals de Antwerp Race en de Schelde Regatta zullen geviseerd worden. De campagne kadert in een Europese sensibiliseringsactie. De bedoeling is om zeilwedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en om de zeilsport in de Benelux internationaal een goede naam en een professionele allure te geven.

Steekproeven via bemanningslicentie
In Nederland zal, via de bemanningslicentie, een aantal steekproeven gehouden worden. De betrokkenen moeten opgeven waar ze verblijven (whereabouts) en kunnen te allen tijde gecontroleerd worden. In Vlaanderen gebeuren de controles onder supervisie van het WADA (World Antidoping Agency) en een erkend controle- arts. De meeste testen zullen toch vooral plaats vinden voor, tijdens, of na de wedstrijden.

Alcohol beïnvloedt testresultaten
Van de bemanningen wordt verwacht dat ze geen alcohol- of cafeïnehoudende dranken nuttigen vòòr en na de wedstrijden omdat die de testresultaten kunnen beïnvloeden. Als je medicatie neemt zoals Rilatine of een geneesmiddel dat xylometazoline bevat (actieve stof in o.a. neusspray) dan heb je een attest van de dokter nodig. We willen u er pro forma aan herinneren dat het gebruik van cannabis, efedrine, MDMA en psilocine traceerbaar is tot 7 dagen na gebruik.

Schorsing en een zwarte lijst
Mocht iemand betrapt worden, zal zijn of haar naam op het Notice of Race bord worden vrijgegeven. Vervolgens worden de namen van gebruikers meegedeeld aan de verbonden die op hun beurt een periode van schorsing bepalen. Alle wedstrijdorganisaties worden op de hoogte gebracht van deze sanctie om te voorkomen dat de betrokkene kan starten in andere wedstrijden. Om sociale controle te bevorderen komen zeiljachten waar een positieve dopingcontrole werd uitgevoerd op een zwarte lijst terecht.

Antwoord van ClubRacer
Wij hebben er het googelen naar wie er op het idee kwam om ClubRacer in te schakelen. Uiteraard zijn wij, controle-orgaan from hell, nièt van plan om op deze vraag in te gaan. Integendeel. In onze jeugd, een kronkelpad tussen de Punktijd en de New Beat, was non-conformisme de regel en keet schoppen de norm. Voor de meervoudige teenagers die wij inmiddels zijn is dat tot nader order nog steeds het geval. Wij vinden enige subversie dan ook gezond.

ClubRacer preparaat
Als antwoord sturen wij: “Prestatie bevorderend: verkrijgbaar op bestelling en gratis bij de volgende Goofies” (zie foto) Wij stellen voor dat alle ClubRacer fans een pilletje innemen één uur vòòr elke wedstrijd. Ambiance verzekerd…

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: