Voorbeschouwing Wereldbekerwedstrijden Zeilen in Hyères

Zeilen in HyèresDe tweede Europese ISAF Sailing Wold Cup zeilen start vandaag 22 april in Hyères Zuid-Frankrijk. Er verschijnen meer dan 800 zeilers in 10 olympische en twee paralympische klassen. De wedstrijden duren van 22 tot en met 27 april. De Nederlandse topzeilers van de Delta Lloyd Kern- en Talentploeg zijn in ruime mate vertegenwoordigd. Zoals Kernploeg leden Marit Bouwmeester en Pieter-Jan Postma.

Eerste evenement voor Marit Bouwmeester na OS 2012
Delta Lloyd Kernploeglid Marit Bouwmeester heeft een maand geleden haar training hervat. Ze verschijnt in Hyères voor het eerst na de Olympische Spelen van 2012 aan de start van een groot internationaal toernooi. Ditmaal ook voor het eerst zonder coach Mark Littlejohn.

De ervaren Engelse coach heeft voor een andere koers gekozen. Bouwmeester zag haar kans schoon om meer regie te nemen over haar eigen programma. Ze wordt daarin op het moment ondersteund door een groep van ervaren coaches in dienst van het Watersportverbond. In Hyères gaat Bouwmeester wedstrijdritme opdoen. Talentploeg hoofdcoach Jaap Zielhuis ondersteunt Bouwmeester en een aantal andere Laser radial zeilsters in Hyères. Tijdens de Delta Lloyd Regatta (eind mei in Nederland) wordt de Friese zeilster begeleid door Nederlands meest succesvolle ex-Laserzeiler Serge Kats.

Succesvol Nacra 17 team Mandy Mulder en Thijs Visser niet aanwezig
Op de Sofia Cup in Palma was Nederland met drie teams vertegenwoordigd in de nieuwe olympische Nacra 17 klasse. Tijdens deze Franse Wereldbekerwedstijd verschijnen slechts twee Nederlandse Nacra 17 teams aan de start. Mulder is vanwege studieverplichtingen niet aanwezig in Hyères. Visser heeft ook andere verplichtingen. Elke Delnooz vaart in deze Wereldbekerwedstrijd met ex-Wereldkampioen F18 Coen de Koning. Haar bemanning tijdens de Sofia Cup, Mischa Heemskerk heeft andere verplichtingen in de ‘catwereld’. Renee Groeneveld en Karel Begemann verschijnen wel aan de start in Frankrijk.

Stappen maken in 2013
De zeilers in de FX en de Nacra 17, als ook de vrouwen in 470 klasse, de mannen in de Laser klasse, de surfers in de RS:X klasse en de Paralympische zeilers hebben op het moment allemaal een overeenkomst met het Watersportverbond. Deze groep van topzeilers is een mix van zeer ervaren catamaran zeilers, voorheen Olympische zeilers en zeilers uit de talentploeg die strijden voor een permanente plaats in de Delta Lloyd Kernploeg. Pieter-Jan Postma, Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberge hebben daarin de status ‘medaillekandidaat’ al bereikt maar moeten dat uiteraard elk jaar weer bevestigen.

De 49-er FX ploeg vlnr Rick Peacock Annemiek Bekkering, Annette Deutz, Claire Blom De 49-er FX ploeg vlnr Rick Peacock Annemiek Bekkering, Annette Deutz, Claire Blom

Delta Lloyd Kernploeg en Talentploeg in 2013
Ian Ainslie hoofdcoach van het Nederlandse keurkorps gaf de volgende toelichting. “Deze zeilers en coaches moeten niets forceren in Hyères. Ze hebben dit jaar slechts een enkel prestatie-evenement en dat is het WK en het EK voor de surfers in de RS:X. We moeten alle andere evenementen zoals de World Cup in Hyères gebruiken om stappen te maken.”

http://swc.ffvoile.com/

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: