Team Redan neemt een prachtige start van het nieuwe ORC seizoen

Team RedanVoer de Redan vorig jaar nog de Van Uden Reco Stellendam Regatta in de IRC 2 klasse vanwege een verwachte deelname aan de Commodores Cup en de daarvoor aangekondigde selectiemethode, zijn we gelukkig dit jaar gewoon weer gaan varen met onze vrienden van de ORC 2. Dit jaar bij de Van Uden een sterk veld met onder andere IRC kampioen Triple J (Quantum Racing), de nieuwe XP-33 Xposure (in de regatta markt gezet door X-Yacht & North sails), J-109 Joule met rockstar Nic Bol aan boord en zusterschip Griel. Ook de (zoals aan het eind bleek) gevaarlijke outsider Soeticheyt (ILC 30) was van de partij.

Ah wel…. Op zijn bijna Belgisch, over tot de verslaggeving. Zaterdag was er lekker wind. Beginnend bij een 15 knotsen, tot op een kleine 20+ aan het einde van de zaterdag. Hierover zo meer! Klokslag 8.30 stond de hele crew op de steiger bij de boot, die een week daarvoor in de mist aangebracht was en daarna geschrobd, gepoetst en vertroeteld door verschillende ploegen. De boot was er klaar voor en wij ook.

Aangezien ze in het zuiden alles wat ruimer nemen was de startlijn dito royaal. Met totaal 20+ boten in de combi-start van ORC 2 en IRC 2 lekker de ruimte om te ploegen en vol weg te gaan. De eerste race komen we goed van de lijn. Het veld is absoluut aan elkaar gewaagd en het eerste kruisrak is dan ook een gevecht om vrij te blijven en vrij te kunnen varen. Bij de eerste bovenboei is er dus ook niet echt sprake van een kopgroep die “los” is. We zitten er goed bij en gaan ook prima om de ton met een snelle spi-set over de binnenkant. Men zegt wel eens “voor de wind kan iedereen hard zeilen” en daar ligt nu net een groot verschil. Er op en er over. Daarna goede kruisrakken en downwinds en ….. daar komt ie een 3 ! De eerste in dit verslag.

De tweede race – goede vrije start. Dringen bij de bovenboei, dan downwind hard er tussenuit knijpen, vrijer en hatseflats… een 2 ! Een plekje beter dan die 3…
Op zoek naar de lijn en de clou? Hier komt de eerste hint – Inmiddels waait het 20+ knopen als de wind aanzet. De wind oscilleert in vlagen en in sterkte en dat hebben we de eerste twee races geleerd. Met zowaar een stijgende lijn…. Dus voor de max. 20+ en dan zet men er een…. U raadt het al een G-3 op. En dat in de derde wedstrijd – dat is uw tweede hint. Het resultaat….. een 7e plek ! In het laatste Spi-rak nog wel een snelle wissel naar de G-2 met een prima voordek, het mocht niet baten. Ranking na dag 1 – een vierde plek. De hamvraag – kunnen we op dag 2 nog een 3de plek halen of beter?

Genua wissel in het reach rakGenua wissel in het reach rak

Dag Twee
Dag twee breekt aan na wederom een geweldige avond de band “Kissing the Gril” (voor menigeen een logische keuze) en de heerlijke Pils en Happerij van de organisatie, die een groot compliment waard zijn. Hoe de Van Uden Reco elk jaar een waardige opening van het seizoen invult!

Enige probleempje bij dag 2 is de wind…. Die laat even op zich wachten, wat na een goed feestke de beste kan overkomen. De Redan rekenaar komt aan boord en meld met een grote grijns: ‘als we 2 paaltjes scoren + de aftrekwedstrijd dan kunnen we nog 1ste worden’ Jaja eerst maar eens starten op dit spiegelgladde Haringvliet. Het water op na koffie en dobberen maar. Dan maar even de Spi drogen in de windstilte en op het motortje achteruit om het doekje vol te trekken. Ziet er wel grappig uit en is weer eens wat anders. Leuk detail: we zijn vandaag met 10 man (foutje in de combinatie in combinatie met enthousiasme van de teammembers). Veel andere teams hadden minimaal 2 man naar huis gestuurd met dit lichte weer maar: Compete with a (s)mile en daar komt de Karma: PLOP ! daar zet iemand opeens in het westen het windmotorje aan ! En jawel – 4-6-8-10 knotsen wind! Es geht los ! en daar zaten wij zeker op te wachten met een vierde plek in het klassement. Zeilen er op! Aftrimmen! 7+ op de meters met mooie AWA’s – we zijn er klaar voor. Lekkere start, potje matten en klappen om vrij te komen en te blijven. Downwind wist u reeds. Upwind veel macht met, u raadt het al de Genua-2 ! En jawel, na verrekening van de handjes-klap een eerste plek !

Vasthouden dat moment denk je dan – en zowaar de tweede race kent een zelfde beeld – Genua 2, mooie 15 knotsen wind, effe rommelen en daar is ze dan – de 2de eerste plek ook weer met line honeurs!
De stemming zit er zo lekker in, het klassement ziet er, net zoals het weer, een stuk zonniger uit….. Feitelijk zijn we virtueel eerste en klaar voor het steigerbier en de lauweren…. Maar eerlijk is eerlijk, het is een mooie dag, een prima comité en dus volgt… u voelt het al… Het cijfer 3 ! Een derde race ! Dat cijfer ligt ons niet zo hebben de statistieken al uitgewezen. Derde race, onheil. Onverdroten aan de start. Slingeren en slepen voor een goed vertrek… en dan voor de gewetensvraag gezet worden of wij als Dehler 39 bereid zijn een andere Dehler 39 leed aan te doen in een loefduel op een staartlicht met zwarte vlag. Nadat wij zelf in onze laatste IJspegel door een Zwaan aangerand zijn, lijkt ons dat geen goede keuze. Vrienden kan je niet zonder en dat is een termijnkwestie! Start naar de haaien dus. Moeilijk weg komen in …. Race 3 ! Hét trauma van de dag ervoor dient zich aan. Gaat dit nog goed komen? De spanning is merkbaar, het team, dat een geweldige basis heeft gelegd met een trainingskamp in Hainan, staat onder druk. Aanpikken bij de bovenboei als achtste of zo. Hard naar beneden en op de kont van de kop. Kruisend en schurend weer naar boven. Ertussen. Waar zijn de directe concurrenten? Even de non-Redan keuze om te volgen in het laatste kruisrak om zo de handje-klap tijd te zekeren. Klap 1, Klap 2, Klap 3 …. Niet optimaal…. Zou het allemaal passen? Een vijfje? Rekenwonder Mark is optimistisch. Het zou kunnen. En jawel! Op 1 puntje (mooi cijfer is dat toch) een eerste plek overall naar ons toegetrokken – Numero Uno! Weg met dat cijfer 3! De concurrentie was top: Soeticheyt (2e), Joule (3e ) met slechts 1 punt verschil.

Na zo’n weekeinde. De derde race gaan we op trainen, de Genua 3 gaan we mee tunen. De Genua 2 koesteren we nu ze twee seizoenen rijp is….. en 1 is het mooiste getal!

Team Redan wint de ORC 2 prijsTeam Redan wint de ORC 2 prijs

Een prachtige start van het nieuwe ORC seizoen. Tijdens de winter, in de ijspegels, is er aan de bezetting van de Redan een en ander gewijzigd. Er is hard aan gewerkt met de nieuwe samenstelling te kunnen blijven presteren, inclusief een teambuilding sessie in Hainan, China. En de teerling is geworpen. We hebben de koers weer te pakken.
Van Uden Reco organisatie: waanzinnig bedankt, echt fantastisch georganiseerd weer !

Op naar de North Sea Regatta inshores en we tellen verder niet welk evenement het derde evenement is want dat cijfer ligt ons niet.

Tekst: Team Redan

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: