Catamaran zeilen in stormachtige condities tijdens ISAF WK in Palma

Catamaran zeilenEen onstuimige race dag voor de catamaran zeilers in het warme Mallorca is achter de rug. Moe maar voldaan kunnen de zeilers terugkijken op hun spannende start van de ISAF Prinses Sofia Cup in Palma. Te krachtige wind maakte het de catamarans onmogelijk om op maandag al van start te kunnen gaan. De Nederlandse equipe wist dinsdag wel meteen goede zaken te doen door met twee boten in de top drie te eindigen.

Voor de enthousiaste catamaran zeilers begon de dag relatief rustig, maar gaande weg de dag begon de wind serieuze vormen aan te nemen. “De eerste en deels ook de tweede race kon iedereen nog relatief rustig aan doen en prima zijn eigen race varen. Het was wel zaak de boel helemaal vlak te trekken en hard naar voren varen tijdens de tweede race. Mandy Mulder en Thijs Visser ‘gaan erg hard’. Ze starten heel scherp en varen consequent de juiste kant op. Hun eerste race pakten ze heel mooi, de tweede race was een nek-aan-nek race met de Oostenrijkers maar in die strijd gingen ze over de kop. Bij de derde race werd duidelijk zichtbaar dat het een strijd met de elementen werd. De nosedives waren bij de eerste downwind al direct te zien, maar wel ook de nodige materiaalschade. Al met al een spectaculair dagje wedstrijdzeilen vandaag”, aldus een enthousiaste Karel Begemann die samen met stuurvrouw Renee Groeneveld op dit moment de derde plaats weet te bezetten.

Pech, pech, pech…
Mandy Mulder en Thijs Visser waren een stuk minder fortuinlijk tijdens hun derde race, ondanks dat ze de overall eerste plaats in het klassement opeisen. Bij de laatste boven boeironding in de derde race ging het mis. Een gebroken traveller gecombineerd met een te harde wind kon zelfs met een noodreparatie niet worden verholpen, met een DNC als ‘aftrek’ tot gevolg. Elke Delnooz en Mischa Heemskerk hadden in hun eerste race pech waar ze initieel de snelheid goed in de boot hadden, maar de keuze om richting Palma te tacken pakte verkeerd uit. Vanuit de luwte wisten ze die race uiteindelijk toch nog als twaalfde te finishen. In hun derde race lagen ze op een gunstige vierde plaats, maar een dubbele tack gooide roet in het eten waardoor ze uiteindelijk op een elfde plaats finishten.

Voorbereiding niet ideaal
“Onze voorbereidingen waren helaas niet ideaal. Als gevolg van schade aan een romp liep er water naar binnen merkten we zondag. Van de Oostenrijkse zeilers konden we een gebruikte romp lenen die we, vlak voor de praktische race, hebben kunnen repareren. Ondanks de materiaalpech zijn we toch nog op tijd in ons wedstrijdritme gekomen” vertelt Begemann. Woensdag heeft het team zich in ieder geval voorgenomen scherper te starten dan vandaag gezien de lichtweersverwachting. “Dan maar iets meer risico, maar we zullen morgen vooraan starten!”

Ondersteuning op topniveau
De Nederlandse equipe kan zich prijzen met ondersteuning op het hoogste niveau. Voormalig Formule 18 wereldkampioen Coen de Koning is in Palma aanwezig om de teams te ondersteunen. “De Nederlandse teams hebben wat mij betreft hier in Palma een aanzienlijk voordeel. De afgelopen maanden hebben ze flink getraind in omstandigheden met veel wind. Je ziet nu dat ze hier een betere boothandeling hebben ten op zichtte van de andere ‘licht weer’ zeilteams. Daarnaast zijn de andere teams veelal met de boot zelf bezig, minder met het varen met de harde wind. Mandy en Thijs gaan gewoon goed, zij hebben geen gekke dingen gedaan. Renee en Karel gaan op snelheid goed, ondanks dat ze iets lichter zijn. Elke en Mischa doen het goed in het veld, maar missen nog wat boatspeed. Iets meer tijd samen op de boot is voor hun belangrijk om de tactische voordelen te kunnen pakken. Of alle andere teams onder deze condities de hele week kunnen blijven presteren is een open vraag, de fysieke belasting is immers zwaar. Ik ben wel heel benieuwd!”, aldus de positief kritische analyse van De Koning.

De komende dagen zullen de zeilers zich moeten bewijzen in verschillende weersomstandigheden. De gehele tussenstand is hier te vinden: www.trofeoprincesasofia.org

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: