Nederlandse catamaran zeilers maken zich op voor het serieuze werk in Palma

Nederlandse catamaran zeilersOpnieuw een goede zeildag voor de catamaran zeilers op Mallorca. Renée Groeneveld en Karel Begemann namen de leiding in het Nacra 17 klassement over van Mandy Mulder en Thijs Visser. Elke Delnooz en Mischa Heemskerk hebben de stijgende lijn al te pakken. De opmars van de Franse teams mag de pret niet drukken. Een kort gesprek na een interessante zeildag met de Nederlandse Kernploegzeilers.

Op woensdag maken de catamaranzeilers zich om 15:00 gereed voor de startprocedure. Een veld van 34 deelnemende cats geniet van het relatief rustige zeilweer na een onstuimige dinsdag. “De verwachte zeewind had lekker doorgezet. Met 8 knopen wind bij de start oplopende naar 11 knopen aan het einde van de dag was het prima zeilweer. We hadden ons voorgenomen vandaag beter en scherper te starten ten opzichte van dinsdag. En met het gewenste resultaat!”, vertelt Karel Begemann die momenteel met stuurvrouw Renée Groeneveld het Nacra 17 klassement leidt.

“We zijn erg blij met onze overall eerste plaats die we op dit moment hebben bemachtigd, maar zonder slag of stoot is het niet gegaan. De eerste race lagen we bij de eerste boeironding op kop. Helaas ging het zetten van de spinaker niet zoals we wilden en wisten de Fransen (Besson/Riou) ons in te halen, maar dwongen ons ook naar links te klappen. Aan die kant van de baan was helaas veel minder wind dan verwacht aanwezig. Uit het niets lag er ook nog een vissersboot mét visnet in de baan waardoor we een veilige koers moesten gaan varen en onze ambitie op het winnen van de eerste race moesten laten schieten. Achteraf hadden we direct terug moeten gijpen, maar nu gingen we een gevecht aan wat niet meer te winnen was”, legt Begemann uit. “De tweede en derde race waren spannend. Met het Britse duo Wilson/Gimson was het de hele tweede race een nek-aan-nek gevecht tot aan de finish, een enorm spannende race! Bij de laatste race hadden wij, net als een aantal andere teams, last van vuile wind na de start dankzij een deelnemer die te vroeg gestart was maar wel door bleef varen. Downwind konden we toch nog veel verloren plaatsen goedmaken, maar bij de finish moesten we in de Franse boot Vaireaux/Audinet toch onze meerdere erkennen.”

‘Als er wind komt gaan we lachen’
Elke Delnooz en Mischa Heemskerk hebben de stijgende lijn te pakken. In het overall klassement stegen ze woensdag naar de achtste plaats. Mischa Heemskerk licht toe: “Volgens mij zijn we de ‘grootste recovers’ van het veld. De teamcommunicatie gaat na iedere race beter en we zeilen rustig van een 24ste naar een 11e plaats in dezelfde race. Ook de groei in zelfvertrouwen is duidelijk merkbaar, we zitten nu in no-time in ons wedstrijdritme. Geweldig om te zien dat we deze stappen vooruit maken!“ De komende dagen gaan erg spannend worden. Nu gaat het erom spannen dat de catzeilers hun plek voor de Medal Race (zaterdag) veilig weten te stellen. De vooruitzichten zijn goed. “Er komt nog meer wind de komende dagen, en als er wind komt dan gaan we lachen! We zijn een van de zwaardere teams, dus geef ons minimaal één knoopje meer wind en dan…..”, lacht Heemskerk.

Professionele uitstraling Nederlandse equipe
De aanwezigheid van de Nederlandse kernploeg blijft niet onopgemerkt op het eiland. Zowel hun prestaties op het water als de presentatie op de kant gooien hoge ogen. Een verzorgde en uniforme aankleding, met een vleugje oranje, van de surfers, zeilers en coaches onderstreept het ‘wij-gevoel’ op het eiland. De Nederlanders zijn dan ook erg blij met hun sponsoren Delta Lloyd en Magic Marine die dit gevoel mogelijk maken.

Donderdag 4 april staat de eerste Nacra 17 race om 11:00 gepland.
Volledige uitslagen: www.trofeoprincesasofia.org

Tekst: Jasper van Staveren
Foto:

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: