Nederland pakt goud, twee zilver en twee bronzen medailles tijdens Sofia Cup

Mandy Mulder en Thijs VisserDe Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg keren met een zak medailles weer terug naar het koude Nederland. In de eerste ISAF Wereldbekerwedstrijd op weg naar Rio doen de Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg goede zaken. Goud voor Mulder/Visser en zilver voor Groeneveld/Begemann in de Nacra. Zilver voor Postma in de Finn klasse. Brons voor windsurfer Kiran Badloe en brons voor Paralympisch zeiler Barend Kol.

Goud en zilver in Nacra 17
Catamaran zeilers Mandy Mulder en Thijs Visser wonnen het goud in de Nacra 17 klasse. Het werd uiteindelijk een Nederlands onderonsje met Renee Groeneveld en Karel Begemann die het zilver wegkaapten uit de handen van de Franse zeilers Moana Vaireaux en Manon Audinet.

Thijs Visser: “Super dat we beloond worden voor de hele winter hard werken met het hele Nederlandse Nacra team.”

“Dat we heel veel samen trainen heeft ons de winst gegeven omdat we sneller zijn. Door die vele line ups (naast elkaar varen en vergelijken) en de kennis die we delen met elkaar hebben we grote voorsprong op de rest. Nederland heeft heel veel catamaran kennis en die delen we heel open met elkaar. Dus ja het is een team effort. Het word nog een hele klus om deze voorsprong die we hebben te houden op het WK Nacra 17 in Den Haag eind juli.”

Mandy Mulder: “We zijn ooit begonnen met 20 zeilers. Daarvan zijn er acht gekozen. We hebben inderdaad wat maandjes getraind en er zijn nu nog zeven zeilers over. Koen de Koning gaat straks in Hyeres weer meedoen. We kunnen niet altijd allemaal varen dus we combineren nu. Straks voor het WK in Den Haag worden misschien nieuwe teams gemaakt door de coach Karsenbarg.”

Zilver in de Finn voor Postma
Op het eerste grote evenement na de Olympische Spelen pakt Pieter-Jan Postma de zilveren medaille. Postma moest het goud aan de Engelsman Giles Scott laten. Na de eerste medalrace zag het er nog goed uit voor de Friese zeiler. Postma bleef de Engelsman Scott voor in deze medalrace. Het verschil liep terug naar één enkel punt.

In de tweede medal race zochten de twee kemphanen elkaar op in een matchrace duel. Scott had de bovenhand en Postma deed er alles aan om de Brit te passeren. Maar in die verhitte strijd sloed de Friese zeiler om. Postma had de zaak snel weer op orde om het zilver te verdedigen.

“Zilver is mooi maar ik lag op goud die laatste wedstrijd,” zei Postma. “Die derde plek had ik sowieso al in de pocket want de Engelsman en ik hadden samen heel veel punten voorsprong. Het wordt dan een gevecht op het water en je bent de hele tijd aan het positioneren ten opzichte van elkaar. Het lastige was, die Engelsman is ietsje sneller voor de wind. Dus ik kon niet ervoor kiezen om dicht bij hem te blijven. Mijn strategie was in het eerste kruisrak genoeg voorsprong pakken om hem achter me te houden. Dat is niet gelukt. Dus de les is dat ik sneller moet worden voor de wind. Dus het was nu nog niet genoeg. Maar ik sta samen met die Engelsman op het moment boven de rest.”

“De samenwerking met Koops gaat helemaal goed. Heel relaxed, heel professioneel. Dat loopt goed. Ik verheug me op het volgende evenement in Hyeres (wereldbeker eind april in Frankrijk) om dit om te kunnen buigen."

www.trofeoprincesasofia.org

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: