Nieuwpoort Sailing Weekend opent Belgisch wedstrijdseizoen

Nieuwpoort Sailing WeekendAfgelopen weekend was de aftrap van het Open Noordzeekampioenschap editie 2013 met het Nieuwpoort Sailing Weekend. Niettegenstaande in de Nieuwpoortse jachthavens de baggerwerken nog volop bezig bleken, kwamen er toch 27 deelnemers aan de startlijn.

Zaterdag kondigde zich bewolkt aan met een wind uit noordoostelijke sector die rustig opbouwde tot een kleine 5 Bft. naar de late namiddag toe. De cruisers van de CR klasse kregen een baan rond vaste betonning voorgeschoteld van een goede 16 mijl waar ze ongeveer drie uur zoet mee waren. Hier was NRJ-ball als eerste over de lijn gevolgd door J-venture.

De IRC vloot zeilde drie upwind-downwind races. De vloot wordt dit jaar opgedeeld in de "kleinere" IRC3 boten met een rating onder de 1.000 en de "grotere" jongens van IRC1&2 met een hogere rating.

In de eerste reeks van het Nieuwpoort Sailing Weekend toonde Oxygen meteen dat hij terug van weggeweest is door drie volle minuten voor de tweede te finishen in IRC1&2, in de IRC 3 klasse won Picsou (ook bekend als Bayern Auto Sport), terwijl hij in de tweede reeks, na een spannend gevecht, met 2 seconden geklopt werd in reële tijd door A+.

Daar de op volle kracht lopende stroom de boten als het ware over de startlijn duwde werd de tweede start moeilijk in IRC1&2. Na een eerste algemene terugroep onder papa besliste het comité om de startlijn een heel stuk te verlengen voor een nieuwe procedure. Dat mocht echter niet baten, want alweer gingen zoveel boten over de lijn dat een nieuwe algemene terugroep zich opdrong. Dan maar een derde procedure onder black flag. Maar ook dan waren er nog steeds 7 boten die te vroeg over de lijn waren, met een nieuwe algemene terugroep tot gevolg. Van die 7 vond een viertal zich zo benadeeld dat ze beslisten om in de daaropvolgende 4de procedure toch mee te starten. Dit was niet zo'n verstandige beslissing, want later op de avond werd er rond de jurytafel nog een rondje over gedebatteerd, en het resulteerde uiteindelijk in 4 DNE's, waardoor die manche voor de betrokken deelnemers niet meer kon afgetrokken worden in de einduitslag over het Nieuwpoort Sailing Weekend.

Bij die vierde procedure raakte de uitgedunde vloot uiteindelijk toch op weg voor 2 upwind-downwind toertjes. Manta kaapt hier de line honnors weg, maar Ragazza wint de reeks in gecorrigeerde tijd.

In de derde reeks van IRC3 ging het tussen Capella en Picsou. Deze laatste won in reële tijd maar Frans Maas vaarde wel zijn eerste paaltje. Bij de IRC1&2 was het de beurt aan het Lefebvre team om met Manta reeks 3 afgetekend te winnen.

De Challenge Albert Jonnart, die bepaalt wie zaterdag het best zeilde, gaat in IRC1&2 dus naar Michel Lefebvre, in IRC3 naar Alain Rousseau en in CR naar Roland Claeys. Na de prijsuitreiking konden de zeilers genieten van een verzorgd avondmaal in het clubhuis van de WSKLuM.

Zondag kregen we een lekker zonnetje maar de wind die leek wel opgebruikt en zo werden we gedwongen twee uur te dobberen alvorens er een zuchtje kwam dat toeliet om een baan rond vaste betonning te zeilen met heel wat reach-rakken. Daarmee kwamen ook de IRC zeilers die minder van bananenkoersen houden ook eens aan hun trekken. Voor vijf uur was iedereen terug in de haven.

De Challenge Gilbert Van De Velde, die bepaalt wie zondag de beste prestatie neerzette, ging in IRC1&2 naar Axel De Cock, en alweer naar Alain Rousseau en Roland Claeys in de andere klassen.

Michel Lefebvre (Manta, First 40) stond bovenaan het podium van het Nieuwpoort Sailing Weekend in IRC1&2, met Jan Gabriel (Ragazza, J35) op twee en Carl Sabbe (Alegria, Grand Soleil 39) op drie. Bij de kleinere IRC jachten won Alain Rousseau (Picsou, Dehler 37) gevolgd door Frans Maas (Capella, One Off) en Albert Pierrard (A+, Half Tonner).

Bij de CR gaat Roland Claeys (NRJ Ball, X37) met de eerste prijs lopen, André De Kegel (J-Venture, J109) en Erik Flips (Kziena, 8Mod-Seaway) vervolledigen de top drie. De volledige uitslagen vind je hier.

Met dit eerste wedstrijdweekend nam het ONZK 2013 alvast een mooie start. Het waren 2 prachtige zeildagen, met teams die binnen elke klasse echt wel dicht aan elkaar gewaagd zijn, waardoor het ONZK 2013 zich best spannend aankondigt. De eerst volgende wedstrijd brengt ons op 9 mei van Oostende naar Ramsgate, en net voor de zomervakantie volgt dan de speciale editie van de Light Vessel race met 150 mijl naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van RBSC.

De complete uitslagen vind je onderaan in de bijlage.
Bron: VYF

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: