Mini 650 op het strand in Plymouth (video)

Mini 650 op het strandIn de vroege ochtend van woensdag 8/5/2013 kwam de mini 650 nummer 692 in de problemen ter hoogte van haveningang van Plymouth. De zeiler nam deel aan de 650 solo race vanuit Cowes via wolf rock naar Pymouth. Op het moment van zijn aankomst stond er 30 knopen wind (reachen), regen en slechte zichtbaarheid.

Wegens een navigatiefout (verkeerde longitude ingegeven in de gps) miste de zeiler zijn aankomst. Hij belandde op het strand van de baai van Plymouth. Er is hier slechts 100m strand, dus van geluk gesproken...voor de rest enkel rotsen.

Het schip strandde rond 7u 's ochtends. Via de vhf (marifoon) werd er gemeld dat hij op het strand was gelopen en dringend assistentie nodig had. De coastguard heeft de zeiler snel in veiligheid kunnen brengen.

Enkele uren later, bij laagtij, lag het schip droog op het strand zonder schade. Alles werd van boord gehaald door de reeds aangekomen boten (ook de boten van de La trinite-plymouth race), tot de instrumenten, autopiloot, etc. toe. Enkel romp, kiel en mast werd achter gelaten. Een eerste reddingspoging met een zodiac, om het schip los te trekken, liep zeer slecht af. Wegens de zeegang is de zodiac op de rotsen stuk geslagen.

Afgelopen nacht stond er 45 knopen wind in Plymouth, maar ondanks de beukende golven, ligt het schip nog steeds zonder schade op het strand. Een tweede poging wordt overmorgen ondernomen bij betere weersomstandigheden.

Pogo op het strand

Reddingspoging met Zodiac

Tekst: Bert Bossyns

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: