Bert Bossyns klaar voor de UK Fastnet

Bert BossynsNa een korte week in Plymouth, zowat het historische centrum van het oceaanzeilen, zijn we klaar voor de UK Fastnet. Het weer maakte de voorgaande dagen de reputatie van Engeland helemaal waar. Het ziet er naar uit dat dit de komende week ook zo zal blijven. We bereiden ons voor op een zware, natte, koude, uitputtende race waarin de wind voortdurend tegen de vaarrichting in draait.

Onze voorgaande prestatie is een echte XXXL opsteker. Niet zozeer de tweede plaats, maar wel de manier waarop we die behaald hebben is een flinke duw in de rug.

Tot een voorspelling weten jullie me niet te verleiden. Maar een nieuwe podiumplaats is voor ons een must.

Ready to go
Bert Bossyns: “De Netwerk werd grondig gekuist na de race vanuit Frankrijk. Kleine reparaties werden uitgevoerd. De Netwerk is dus helemaal klaar om de UK Fastnet te starten.”

Alle extra materiaal voor deze race kwam aan boord: overlevingspakken, overlevingswater, extra reservemateriaal (gas, reserve touwen: vallen en schoten, enz.) 60L water en eten.

High spirits - winners ingesteldheid
Het moreel van Bert en Amaury is hoog. De geslaagde zet om na een slappe startfase de race weer te gaan domineren is er niet vanzelf gekomen. “We zijn nuchter gebleven, hebben voortdurend onze positie geanalyseerde en zijn voor de meest solvabele oplossing gegaan.” geeft hij toe.

“Nooit een moment van stress, nooit het gevoel dat we de achterstand niet meer konden goedmaken. Deze andere benadering geeft ons de beste motivatie om aan deze Engelse uithoudingsrace te beginnen. Bovendien is het duidelijk dat we de vierde plaats van vorig jaar willen verbeteren.” grinnikt Bert.

Ruige vooruitzichten
Het weer kondigt zich pittig aan! Aan de wind in een strakke ZW tot later NW wind. Maar de Netwerk gaat hard aan de wind.

Bert: "Vorig jaar zijn we als eerste rond de Fastnet vuurtoren gegaan in 30 knopen wind, na 48 uur aan de wind zeilen. Dus de voorspellingen jagen ons geen schrik aan. In tegendeel, we weten dat we daar goed in zijn. Maar het is wel hard voor het lichaam. Eten, drinken, slapen, enz.. Factoren om goed in het oog te houden in deze moeilijke omstandigheden."

Op woensdag belooft de wind het sterkste te worden, dan hebben Bert en Amaury ongeveer driekwart van de route afgezeild.
Later volgt een korte hogedrukwig en daarna een nieuwe depressie. Dat betekent dat de wind heel even naar het zuiden zal gaan en vrijwel kan wegvallen. Nadien zet die opnieuw door. Een weerkundige herstart van de race.

Fastnetrace charmes
Het is een super parkoers, vindt Bert.

“Kustzeilen langs de zuidwest kust van Engeland, Offshore zeilen naar de Fastnetrots; terug kustzeilen aan Ierland, waar ze voorgaande keer niks van hebben gezien door de mist, en terug offshore naar Lands End en dan Plymouth. Kusteffecten, stromingen, kaapeffecten, enz.. Alles zit er in.”

600 Zeemijl en slechts vier verplichte waypoints. Veel vrijheid om strategische keuzes te maken.

Vorig jaar finishte de Netwerk vierde, dit jaar mikken Bert en Amaury op het podium!

De UK Fastnet wordt gewonnen door zes dagen lang geconcentreerd te blijven en geen fouten te maken. Snelheid houden, weerberichten goed opvolgen en daaruit op het moment zelf de juiste conclusies te trekken. Het is fysiek maar ook geestelijk afmattend. Maar ze zijn er goed op voorbereid.

Van Bert en Amaury mag de start vandaag al komen.

UK Fastnet weetjes

  • Parkoers: Plymouth (UK) - Scillies eilanden (UK) - Fastnet rock (Ier)- Connigbeg (Ier) – Plymouth (UK). In totaal 565 mijl. Maar dat is buiten de omweg gerekend die je met het laveren moet maken.
  • Start: zondag 12/5 om 12u lokale tijd.
  • 12 boten in de serieklasse, 6 in de protoklasse.

Volg hier de UK Fastnet live op deze tracker: http://yb.tl/minifastnet2013

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: