North Sea Regatta vrijdag updates

SkarpDe start van de Delta Lloyd North Sea Regatta in Scheveningen kende herfstachtige omstandigheden. Temperaturen onder normaal, gestage regen en hoge golfslag maakten het de zeilers lastig. De races verliepen echter rustig, zonder aanvaringen of uitvallers. Door de stevige wind van de vorige dag stond er nog een behoorlijke deining, terwijl de wind allang afgezwakt was tot zo'n vijftien knopen. Deze combinatie zorgde ervoor dat het moeilijk was om snelheid in de boot te houden. Voor alle klassen stonden er vandaag twee races op het programma.

Verrassing voor organisator Frans Sluyters
Tijdens de officiële opening volgde er een verrassing voor de organisator Frans Sluyters. Al tweeëntwintig jaar is hij betrokken bij de Delta Lloyd North Sea Regatta, dit jaar voor het laatst. Max Blom, directeur Magic Marine en sponsor van de kledinglijn van de Delta Lloyd kernploeg, onderbrak Sluyters tijdens zijn toespraak en sprak van een historisch moment in de zeilgeschiedenis: "Frans Sluyters heeft er een gigantisch evenement van gemaakt tot op een niveau, waar menigeen van zou dromen." Blom en Sluyters delen de liefde voor de zeilsport. Ze kennen elkaar van de Kaag en de Caribbean en de Regenbogen. Blom verzamelde zelf vele zeilprijzen, maar voor Sluyters heeft hij er eentje die staat voor strijdlust. De punchball, ofwel de 'Frans Sluyters trofee'. Deze prijs van kristal en zilver gaat ieder jaar door Sluyters uitgereikt worden tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta aan iemand waarvan Sluyters vindt dat hij of zij die verdient.

Swan 45: "Je kunt geen foutje maken"
In de Swan 45 klasse begon de Van Uden van Harm Tiddens de wedstrijdserie goed met twee paaltjes. Tiddens: "Het ging lekker. De eerste pot waren we in het eerste kruisrak al los. We hebben Bouwe Bekking als tacticus en die liet geen shift liggen. Hij pakte alles. De anderen lagen heel dicht bij elkaar bij de boei, maar wij waren al uitgelopen. De tweede pot moesten we knokken met de Checkmate, maar uiteindelijk liepen we ook daarop uit en wonnen we. De omstandigheden waren tricky en heel lastig. Er stond een woelige zee met wind tussen de elf en vijftien knopen. Je kunt geen foutje maken in deze klasse, anders zitten de anderen er bovenop. We varen dit jaar met Bouwe als tacticus en Gideon Messink als coach. Bouwe geeft nog net een versnelling erbij. Het is een rustige en mooie combi en een genot om met beide mannen te zeilen."

De Swan 45 Van Uden geeft crack Bouwe Bekking nog net een versnelling erbij.De Swan 45 Van Uden geeft crack Bouwe Bekking nog net een versnelling erbij.

ORC1: Elke dag progressie
In de ORC1 klasse bewees de Skarp met schipper Eric van Vuuren in de offshore races al dat ze er goed bij zaten. Vandaag voer het team een tweede en een eerste plek. Van Vuuren: 'De Skarp is een volbloed racer met een relatief jong team. Met de aanschaf van deze boot vorig jaar ging de ambitie van de eigenaar Chris de Jongh omhoog. Hij was er vrij snel achter dat er dan ook begeleiding en expertise aan boord moest komen en daarom ben ik ingehuurd. Vandaag was het kruisrak lastig in de eerste wedstrijd. We kregen geen snelheid in de boot. Uiteindelijk bleek dat we te hoog wilden varen. Toen we iets lager stuurden, begonnen we te lopen. We zeilen nu een aantal maanden samen en je ziet heel duidelijk dat iedereen steeds meer een wordt met de boot. De basis zit erin, nu moeten we toewerken naar het volgende niveau om het maximale uit de Skarp te halen. Chris stuurt en boekt elke dag progressie. Daaraan trekt het team zich op en dat doet veel voor de teamspirit."

Melges 24: Meer wind nodig om te glijden
Het Melges 24 Team Kesbeke/Sika van Ronald Veraar voer tot zijn eigen verbazing in de vierde race een eerste plek. "De eerste ooit in deze klasse", aldus Veraar. "Het ging heel erg goed, meestal kunnen we tegen die getrainde teams als die van bijvoorbeeld Mr Henri niet op. We hebben wel de spullen, maar kunnen de uren niet maken die zij varen. De omstandigheden waren lastig. Een Melges 24 heeft net een paar knopen wind meer nodig om te glijden. We moesten nu heel erg spelen met de golven. Het was niet achterop staan, joelen en glijden. Slechts zo heel af en toe gleden we van een golf af. De piek was vandaag 15,1 knopen snelheid, dat is dan wel weer mooi. Op stroom valt het tegen hoe dicht alle boten bij elkaar blijven, maar we hebben iedereen wel een keer gezien onderweg. Dat betekent dat niemand voor elkaar onder doet. We kwamen steeds met drie, vier boten tegelijkertijd bij de onderboei. Onze tactiek was de stroom goed lezen, we zijn heel erg bezig geweest welke kant de beste zou zijn. De laatste race pakte dat zeker goed uit, het plan dat we gedacht hadden, werkte ook."

Catamaranveld
De catamarans gingen vandaag het water op voor een aantal oefenwedstrijden, morgen begint voor hen het serieuze werk. Dan beginnen de Delta Lloyd North Sea Regatta Series die tot en met maandag 28 mei duren. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij waren de sterkste in de F18 klasse, die met 47 deelnemers veruit de grootste klasse is.

North Sea Kitchen
Nieuw dit jaar is de publiekstrekker North Sea Kitchen, een culinaire belevenis met onder meer chef-kok Herman den Blijker. Hij biedt tijdens het pinksterweekend 'Patatjes Stoofvlees' en zelfbereide kroketten en bitterballen aan. Goedkope bitterballen vindt hij niets: 'Voor hetzelfde geld kun je kwaliteit bieden." Den Blijker is geen zeiler, maar heeft vroeger wel eens aan een aantal evenementen meegedaan. 'Meer als ballast", zegt hij lachend. 'De North Sea Regatta is een sportief evenement, jammer van de regen. Het is fantastisch dat de zeilers ondanks dat toch blijven borrelen na afloop van de races en dat de sfeer zo mooi is."

Feestelijke afsluiting
De eerste dag van de Delta Lloyd North Sea Regatta is feestelijk afgesloten met optredens van Sterk, de huisband van Delta Lloyd en The Originals. De zeilers konden tot in de late uurtjes genieten van het mooie weer en een feestelijke ambiance.

www.nsr.nl

Tekst: Delta Lloyd North Sea Regatta
Foto's: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: