North Sea Regatta zaterdag updates

Il CorvoDe tweede dag van de Delta Lloyd North Sea Regatta kende mooie zeilcondities. De dag begon druilerig, maar in de loop van de ochtend werd het droog en zelfs op het eind nog zonnig. Met een zuidwestenwind van vijftien knopen was het net als gisteren lastig om met de golfslag snelheid in de boot te krijgen. In de loop van de dag draaide de wind naar het zuiden en nam af tot zo'n tien knopen. Af en toe waren er flinke windshifts, waardoor de wedstrijdorganisatie de boeien moest verleggen en in sommige gevallen zelfs starts moest afbreken. Alle geplande wedstrijden konden vandaag worden afgewerkt.

De zeilers hadden bij de derde start van de dag ook last van de stroomkentering en zuidgaande stroom, wat tot vele general recalls (algehele terugroep) leidde. In sommige klassen ging de zwarte vlag erin. Boten die dan te vroeg over de lijn zijn bij de start worden gediskwalificeerd (bfd). Door de verbeterde weersomstandigheden was het aan het eind van de dag als van ouds een drukte op de kade met borrelende teams en publiek. De diverse eettentjes van North Sea Kitchen werden drukbezocht.

IRC1: Beter in offshores
De Elke van Frans Rodenburg staat overall eerste in de IRC1 klasse (acht boten), ondanks een 4, 5 en een 3 vandaag, op de voet gevolgd door de Il Corvo die vandaag een 1, 1 en 2 op zijn naam schreef. Vooral door de twee eerste plekken in de offshore races van de Delta Lloyd North Sea Regatta voert de Elke nog steeds het klassement aan. 'Vandaag zeilden we niet zo goed", vertelt Rodenburg. 'We zijn beter in de offshores en of dat nu aan de boot ligt of het team, weten we niet. Het ging binnen het team in elk geval goed. Ten opzichte van vorig jaar zitten we er beter bij met de inshores. De eerste vijf boten zitten erg dicht bij elkaar, dus dat is een spannende strijd. Er kan nog van alles gebeuren. De tweede start waren we te vroeg over de lijn en moesten we terug, dat kost meters en dat is zonde. Morgen verwachten we licht weer en dan zal de Il Corvo het wel afmaken. Wij hebben meer last van de golven dan zij. Net als de Xcentric Ripper (J/111) trouwens, die normaal gesproken een veel grotere concurrent is, maar niet goed uit de verf komt met dit lichte weer."

J/109: We zijn kritisch op onszelf
De J/109's (negen boten) hebben deze Delta Lloyd North Sea Regatta voor het eerst een eigen startveld. De Expecto van schipper Tom van der Vecht staat na twee dagen overall eerste (6 punten), ruim voor de Joule (13 punten). Van der Vecht: 'We hebben over het algemeen goede starts en dan winnen we ook. Van de vijf wedstrijden zijn we een keer tweede geworden en dat kwam door een mindere start. Ons team zeilt voor het eerst samen op de boot en er zit zeker een stijgende lijn in. We zijn kritisch op onszelf en dat betaalt uit. De omstandigheden waren moeilijk, maar we hielden de boot goed op snelheid. We doen denk ik net iets minder domme dingen dan de anderen en maken geen grote fouten. Daarom winnen we tot nu toe. Maar alle boten zeilden vandaag veel dichter bij elkaar dan gisteren, het niveau in het veld gaat omhoog. Morgen zullen we het vast ook moeilijker krijgen."

De J/109 Expecto leidt het klassement na twee dagen met overmachtDe J/109 Expecto leidt het klassement na twee dagen met overmacht

Catamarans
Vandaag begonnen voor de catamarans de officiële wedstrijden na een aantal oefenwedstrijden gisteren. De deelnemers in de Nacra17 zien de Delta Lloyd North Sea Regatta vooral als een goede training voor de eerste wereldkampioenschappen Nacra17 die van 20 tot en met 27 juli voor de kust van Scheveningen plaatsvinden. Na drie wedstrijden staat kernploeglid Elke Delnooz op een eerste plek met twee paaltjes en een ocs (te vroeg gestart). Ze staat op een gelijk aantal punten met kernploeglid Renee Groeneveld. Bij de F18's voert Oscar Zeekant het klassement aan na drie wedstrijden.

NSR JTS Kite-funrace
Als nieuw onderdeel is het kitesurfen toegevoegd aan de Delta Lloyd North Sea Regatta. Vandaag konden de kiters een clinic volgen van Katja Roose. Ondanks de matige windomstandigheden zijn er ook twee trainingssessies gevaren. Morgen, zondag, beginnen de officiële races. De windverwachting daarvoor is perfect.

Foto's: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: