Nederlandse catzeilers goed van start tijdens Delta Lloyd Regatta

Mandy Mulder en Thijs VisserVandaag is de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta van start gegaan. In mistige omstandigheden mochten de catamarans in de middag hun aantreden doen. Een uur uitstel zorgde er voor dat de zeilers droog aan de wedstrijden konden beginnen nadat de buien waren weggetrokken. De drie Nederlandse zeilteams beleefden ieder op hun manier de aftrap van deze Olympische kwalificatie. Twee van de drie teams wisten zich alvast in de top 4 te nestelen. Mandy Mulder en Thijs Visser (foto boven) wisten direct de leiding te pakken in het klassement.

“De snelheid zat er vandaag goed in, vooral upwind konden we het wedstrijdveld goed voorblijven. De boot hield zich geweldig en was goed stijf, zo konden we met een vertrouwd gevoel van start gaan. Vooral met deze wind voelen we ons in ons element. De afgelopen maanden hebben we vaker onder dit soort omstandigheden gevaren in Palma en Carnac, we kijken dan ook uit naar morgen”, aldus Thijs Visser.

Renee Groeneveld en Karel BegemannRenee Groeneveld en Karel Begemann

Onterechte OCS
“Het was wel verrassend dat we na onze eerste race een OCS aan ons broek kregen. De wedstrijdleiding dacht dat wij een valse start hadden gemaakt, terwijl we zeker een bootlengte achter de startlijn lagen. Een protest was niet nodig. Na het bestuderen van videobeelden erkende de wedstrijdleiding dat zij hier een fout hadden gemaakt en draaiden direct de OCS terug. Gelukkig heeft het geen invloed gehad op de andere twee wedstrijden vandaag, we wisten ons snel te herpakken. Het zou zuur geweest zijn als de OCS onze aftrek geweest zou zijn, we hebben er in deze serie immers maar eentje”, vertelt Thijs Visser opgelucht.

Spreader ipv upwind gate
“Het was een interessant windje vandaag, vooral aflandig en erg shifty. Erg leuk om in te zeilen, ondanks een relatief klein veld”, vertellen Elke Delnooz en Coen de Koning na hun races. “De organisatie had vandaag mooie korte banen uitgelegd en het deelnemersveld is erg competitief. Hierdoor is het van begin tot eind spannend. Iedereen zit soms bijna letterlijk op elkaar, want de boten gaan als een speer door het water. De organisatie heeft dan ook besloten morgen de spreader terug te brengen in plaats van een upwind gate. De boten kwamen daar van alle kanten gevaarlijk dicht op elkaar afstormen”, legt De Koning uit.

Over woensdag zijn Delnooz/De Koning realistisch. Er wordt een flinke bries verwacht en met slechts 124kg zijn zij qua bemanning één van de lichtste boten van het veld. “We hebben enorm veel geleerd in Palma, vooral om te overleven op basis van skills in plaats van kilo’s. Desalniettemin zijn de zwaardere teams morgen zeker in het voordeel. We gaan het gewoon zien!”, aldus een glimlachende Delnooz.

Elke Delnooz en Coen de KoningElke Delnooz en Coen de Koning

Woensdag mogelijk onstuimig
Of de weergoden de zeilers morgen goedgezind zullen zijn is nog afwachten. De voorspellingen lopen uiteen, maar de wind trekt vanavond al flink aan in Medemblik. De verwachting is een straffe 5 tot 6 beaufort. Morgen om 10:00 zullen de Nacra 17’s weer van start gaan.

Tussenstand:
1. Mulder/Visser NED (4 pnt.)
2. Ogereau/Vandame FRA (11 pnt.)
3. Waterhouse/Darmanin AUS (16 pnt.)
4. Groeneveld/Begemann NED (20 pnt.)
5. Shuwalow/Klinga SWE (22 pnt.)
10. Delnooz/De Koning (29 pnt.)

Volledige uitslagen zijn te vinden op http://results.deltalloydregatta.org

Foto’s: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: