Deltaweek brengt Europese kampioenschappen J/22 naar Zeeland

DeltaweekDe Deltaweek, het traditierijke zeilspektakel in de Zeeuwse wateren, is dit jaar aan zijn 43e uitgave toe. Tien dagen lang, van 28 juni tot en met 7 juli, is de Oosterschelde het strijdtoneel voor een grote schare fanatieke wedstrijdzeilers. De Deltaweek is van oudsher een verzameling van wedstrijden voor kajuitboten en traditionele rond- en platbodems die worden georganiseerd door de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas uit Rotterdam en zeven watersportverenigingen uit de Zeeuwse delta.

Europees kampioenschap J/22
De laatste jaren biedt de Deltaweek ook ruimte voor kleinere westrijdboten in eenheidsklassen. Zo worden in het eerste weekend van deze editie de Europese kampioenschappen gevaren voor de J-22, een internationale eenheidsklasse.

De Deltaweek is een van de grotere Nederlandse zeilevenementen op ruim water met deelname uit meerdere landen. De wedstrijden worden gevaren tussen verschillende havens aan de Oosterschelde. In de gasthavens waar de wedstrijdvloot afmeert zijn ’s avonds tal van festiviteiten te beleven. Dat geldt vooral voor Zierikzee in het eerste weekend en Colijnsplaat in het tweede afsluitende weekend.

Ook dit jaar biedt de Deltaweek een keur aan wedstrijden
Vrijdag 28 juni is de dag van de aanbrengrace met start bij de Krammersluizen en finish ter hoogte van Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland.

Zierikzee is de thuishaven voor de wedstrijden in het weekend van 29 en 30 juni, wanneer de kajuitjachten in verschillende klassen tegen elkaar strijden, evenals de rond- en platbodems. Dat weekend wordt er ook gevaren in sportieve eenheidsklassen van kleinere kajuitboten, waaronder de Melges 24 en de MaxFun.

De dagen daarna verplaatst het hele Deltaweek “circus” zich naar het oosten en finisht de vloot opeenvolgend in Sint Annaland (maandag 1 juli), Yerseke (dinsdag 2 juli), Wemeldinge (woensdag 3 juli) om op donderdag 4 juli te eindigen in Colijnsplaat. De dagen daarna blijft Colijnsplaat de vaste uitvalsbasis. Op vrijdag wordt de legendarische Veronicarace op zee gevaren.

Het slotweekend biedt een extra hoogtepunt met wedstrijden in de open tweemansboten: de Spanker en de spectaculaire Flying Dutchman, oorspronkelijk een Olympische klasse.

Inschrijven is nu mogelijk op www.deltaweek.nl

Niet alleen wedstrijdjachten en zeilen
De Deltaweek is niet alleen een evenement voor officieel gemeten wedstrijdjachten; er is ook ruimte voor andere boottypen. Iedere dag kan er worden gestart door rond- en platbodems, waar vaak op het scherpst van de snede wordt gevaren. Datzelfde geldt voor de categorie Klassieke Scherpe Jachten en de categorie “ongemeten” jachten. Dit zijn boten zonder meetbrief waarvan de handicap op een minder officiële manier is vastgesteld. De Deltaweek is van oudsher een sportief evenement waarin ook de avondlijke walactiviteiten een belangrijke rol spelen, niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de vele niet-zeilers en de talloze toeristen die in de zomerperiode de Zeeuwse delta bevolken.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: