Delta Lloyd Regatta: Rutger Van Schaardenburg herhaalt Laserzege

Rutger Van SchaardenburgVrijdag had hij een slechte dag, zaterdag profiteerde Rutger van Schaardenburg maximaal van het nieuwe format bij de Delta Lloyd Regatta. De Nederlandse Laserspecialist ging op het water bij Medemblik als nummer vier de medalrace in, won die en constateerde vervolgens tot zijn grote vreugde dat hij zijn eindzege van vorig jaar had herhaald. Van Schaardenburg eindigde met hetzelfde puntenaantal (vijf) als de Australiër Matthew Wearn, waarna de uitslag van de medalrace bepalend was.

Van Schaardenburg profiteerde maximaal van het in Medemblik gehanteerde format, waarbij niet de eerder in de week vergaarde punten meegaan naar de medalrace maar alleen de klassering na de voorronden. Van Schaardenburg bezette vrijdag na de laatste wedstrijd in de goldfleet de vierde plaats, na een hele matige dag. ,,Maar met dit format is alles in de medalrace mogelijk. Ik hoopte nog op het podium, maar had niet verwacht te winnen’’, zei hij zaterdag na zijn geslaagde machtsgreep.

,,Het is misschien geen eerlijke weerspiegeling van de hele week, maar ik heb er dit keer voordeel van. Ik begrijp overigens wel dat er veel kritiek op is. Het resultaat van de medalrace telt zo wel heel zwaar’’, aldus de 25-jarige Van Schaardenburd, die vorig jaar in Medemblik ook de Laserklasse won en zich toen nog kwalificeerde voor de Olympische Spelen. ,,De Delta Lloyd Regatta is toch een speciale regatta voor mij.’’
Voor olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus pakte het experimentele format zaterdag averechts uit in de medalrace van de RS:X-klasse. Ze belandden beiden door een vijfde plaats naast het podium. Van Rijsselberghe was in de aanloop naar de medalrace veruit de sterkste windsurfer geweest (zeven overwinningen in 13 races) en had een straatlengte voorsprong op de concurrentie in het klassement opgebouwd. Hij had er zaterdag alleen niets aan.

,,De medalrace bepaalt voor een heel groot deel de eindklassering. Dat ik hier van het podium val, is echter mijn eigen schuld. Ik raakte de grip kwijt. Ik was de hele week goed, maar vandaag niet. Het is goed om formats te testen. Daarna moet je het op een goede manier evalueren. Met dit format hoef je eigenlijk alleen maar te zorgen dat je in de top 6 zit voor de medalrace. In die race moet het vervolgens gebeuren. Voor mij maakt deze nederlaag niet zoveel uit.’’

Bij De Geus lag het anders. Met tranen in de ogen keerde ze terug van het water. ,,Ik had hier mijn eerste medaille tijdens een grote internationale regatta bij de senioren kunnen winnen. Dan is dit wel heel zuur. Ik heb de hele week goed gevaren, vandaag was het minder’’, zei de windsurfster, die als tweede aan de finale begon en zichzelf als vijfde in de eindstand terug zag. ,,Dit voelt niet fijn. Ik voel me een beetje het slachtoffer van het systeem.’’

Marit Bouwmeester consolideerde in de Laser Radial haar tweede plaats in het klassement. Ze eindigde in de medalrace als tweede achter de Ierse Annalise Murphy, die de eindzege greep. Murphy was als nummer drie de finale ingegaan en werd eindwinnares door haar zege in de medalrace. Bouwmeester en de Britse Alison Young (derde) hadden na de medalrace alle drie vier punten. De medalrace gaf de doorslag. Young eindigde als derde.

Bouwmeester had gedurende de Delta Lloyd Regatta al kritiek op het format. Daar bleef ze zaterdag achter staan. ,,Het is goed dat er getest wordt, maar dit format is het niet. Dan moet je je mening geven. Dat heb ik gedaan. Ik neem aan dat de organisatoren er nu wel achter zijn dat dit niet het format voor de Olympische Spelen moet zijn. Overigens wint hier met Annalise Murphy wel de beste van deze week’’, aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen die deze zomer al een periode in Rio gaat trainen om zich voor te bereiden op de Spelen van 2016.

Eindstanden Delta Lloyd Regatta (tussen haakjes klassering voor medalrace en klassering in medalrace).

RS:X mannen, eindstand: 1. Pawel Tarnowksi (Pol) 5 (3-2), 2. Byron Kokkalanis (Gri) 6 (5-1), 3. Julien Bontemps (Fra) 6 (2-4), 4. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 6 (1-5), 5. Taehoon Lee (ZKo) 7 (4-3), 6. Przemyslaw Miarczynski (Pol) 13.

Laser, eindstand: 1. Van Schaardenburg (Ned) 5 (4-1), 2. Matthew Wearn (Aus) 3-2), 3. Andy Maloney (NZe) 6 (2-4), 4. Tom Burton (Aus) 7 (1-6), 5. Sam Meech (NZe) 8 (5-3), 6. Nicholas Heiner (Ned) 11 (6-5).

RS:X vrouwen, eindstand: 1. Flavia Tartaglini (Ita) 4 (1-3), 2. Maayan Davidovich (Isr) 6 (4-2), 3. Manchon Blanca (Spa) 7 (6-1), 4. Hailey Chan (HKo) 7 (3-4), 5. Lilian de Geus (Ned) 7 (2-5), 6. Kamila Smektala (Pol) 11 (5-6).

Laser Radial, eindstand: 1. Annalise Murphy (Ier) 4 (3-1), 2. Marit Bouwmeester (Ned) 4 (2-2), 3. Alison Young (GBr) 4 (1-3), 4. Mathilde de Kerangat (Fra) 8 (4-4), 5. Tatiana Drozdovskaja (WRu) 11 (6-5), 6. Lijia Xu (Chn) 11 (5-6).

2.4M, eindstand na 11 races: 1. Megan Pascoe (GBr) 16, 2. Helena Lucas (GBr) 19, 3. Barend Kol (Ned) 26, 11. Guus Bijlaard (Ned) 128, 20. Dirk Jan Broertjes (Ned) 188, 21. Rolf Schrama (Ned) 190.
Sonar, eindstand na 11 races: 1. Bruno Jourdren (Fra) 21, 2. Udo Hessels/Sandra Nap/Marcel van de Veen (Ned) 24, 3. John Robertson (GBr) 30.

Foto © Sander van der Borch
Tekst: Fedi Merks

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: