Nederlandse zeilers goed vertegenwoordigd in medalraces Delta Lloyd Regatta

Delta Lloyd RegattaDe Nederlandse zeilers zijn zaterdag goed vertegenwoordigd in de medalraces van de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta. Pieter Jan Postma (Finn), olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe en de Nacra 17-combinatie Mandy Mulder/Thijs Visser sloten de voorronden vrijdag zelfs als winnaars af, maar weten dat die eerste plaats zaterdag in de medalrace geen garantie is voor de eindzege of een podiumplaats.

De Delta Lloyd Regatta, die deel uitmaakt van de Eurosaf Champions Sailing Cup, experimenteert dit jaar met het format waarbij de zeilers in plaats van hun opgebouwde puntentotaal hun klasseringen meenemen naar de afsluitende medalrace. De klassering van zaterdag wordt erbij opgeteld om het eindklassement samen te stellen. Postma, die vrijdag in de laatste kwalificatieraces van de Finn twee keer won en een keer als zevende eindigde, heeft dus niets aan zijn opgebouwde puntenvoorsprong in het klassement.

,,Ik ben blij met de manier waarop ik vaar, maar ik heb er voorlopig weinig aan. De klassering op zaterdag telt heel zwaar mee, dus ik kan alsnog met lege handen komen te staan. Op basis van mijn punten (31) was ik nu al een eind in de richting van de eindzege gegaan. Ik ben dus niet echt voor dit format. De rol van de medalrace weegt nu te zwaar. Wat ik de hele week heb laten zien, kan voor niets zijn geweest. Maar laten we eerst de gang van zaken zaterdag afwachten. Eerst maar eens kijken hoe alles nu uitpakt’’, meent de Fries, die vorig jaar op de Olympische Spelen op de slotdag een medaille verspeelde en als vierde eindigde.

Van Rijsselberghe bouwde eveneens een grote voorsprong op in zes kwalificatieraces en zes wedstrijden in de goldfleet. ,,Ik ben blij dat ik de eerste plaats hebben kunnen vasthouden, maar zaterdag gaat het er pas echt om. De uitslag van zaterdag kan nog alles veranderen. Dat maakt het onvoorspelbaar’’, zei hij vrijdag. Mandy Mulder en Thijs Visser domineerden opnieuw in de nieuwe olympische klasse Nacra 17 de races met twee keer de eerste plaats en een tweede. Ook Renee Groeneveld en Karel Begemann (vierde) bereikten de medalrace.

Ook Marit Bouwmeester verzekerde zich vrijdag in de Laser Radial met de tweede plaats in de goldfleet van een goede uitgangspositie. Ook zij is niet echt gelukkig met het format. ,,Ik heb vandaag gebruikt gemaakt van het format door Annalise Murphy naar een positie achterin het veld te varen. Dat is niet leuk, maar ik ga nu als nummer twee met twee punten de medalrace in plaats van drie. Dat is een groot verschil. Het format doet geen recht aan al die races die we op weg naar de medalrace hebben gevaren’’, aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen.

In de Laser starten zaterdag ook twee Nederlanders. Rutger van Schaardenburg, vorig jaar winnaar van de Delta Lloyd Regatta, zakte door een matige dag naar plaats vier. ,,Ik was moe, helemaal op’’, keek hij terug op de voorlaatste dag. ,,Ik had gewoon niet de scherpte’’, meende hij na zijn 17e, 13e en negende plaats. Nicholas Heiner kwalificeerde zich ook voor de medalrace, zesde. ,,Ik heb in de winter flinke progressie geboekt in Nieuw-Zeeland. Bij de World Cup in Palma miste ik de medalrace door een eigen fout, in Hyères had ik problemen met de forse wind. Hier was ik al weer een stuk beter. Ik ben blij dat ik erbij zit.’’

In de 470 bij de vrouwen lukte het ook twee Nederlandse koppels de medalrace te bereiken. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen kwalificeerden zich als derde, Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens als zesde. Ook Lilian de Geus maakt kans op de eindzege in de RS:X. Ze begint zaterdag als tweede aan de medalrace, achter de Italiaanse Flavia Tartaglini. ,,Dat biedt perspectief’’, zei het 21-jarige talent.

Uitslagen

Finn, top 6 naar medalrace, stand na 12 races: 1. Pieter Jan Postma (Ned) 31, 2. Caleb Paine (VSt) 46, 3. Mark Andrews (GBr) 48, 20. Tijmen van Rootselaar (Ned) 210.

RS:X, mannen, goldfleet, top 6 naar medalrace, stand na 13 races: 1. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 23, 2. Julien Bontemps (Fra) 59, 3. Pawel Tarnowski (Pol) 69, 11. Kiran Badloe (Ned) 153.

Laser, goldfleet, top 6 naar medalrace, stand na 11 races: 1. Tom Burton (Aus) 41, 2. Andy Maloney (NZe) 42, 3. Matthew Wearn (Aus) 60, 4. Rutger van Schaardenburg (Ned) 65, 6. Nicholas Heiner (Ned) 69.

470 mannen, top 6 naar medalrace, stand na 11 races: 1. Mathew Belcher/Ryan Will (Aus) 24, 2. Sime Fantela/Igor Marenic (Kro) 32, 3. Yannick Brauschli/Romuaki Hausser (Zwi) 45, 18. Dirk Bennen/Lars van Stekelenborg (Ned) 167, 20. Wietse Pijlman/Laurens van de Werken (Ned) 176.

RS:X vrouwen, goldfleet, stand na 13 races, top 6 naar medalraces: 1. Flavia Tartaglini (Ita) 52, 2. Lilian de Geus (Ned) 56, 3. Hailey Chan (HKo) 61, 15. Sara Wennekes (Ned) 166.

Laser Radial, goldfleet, top 6 naar medalrace, stand na 11 races: 1. Alison Young (GBr) 25, 2. Marit Bouwmeester (Ned) 34, 3. Annalise Murphy (Ier) 37, 17. Caren Niezen (Ned) 158, 19. Maxime Jonker (Ned) 168.

470 vrouwen, top 6 naar medalrace, stand na 11 races: 1. Jo Aleh/Polly Powrie (NZe) 14, 2. Sophie Weguelin/Eilidh McIntyre (GBr) 26, 3. Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen 37, 6. Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens (Ned) 58.

Nacra17, top 6 naar medalrace, stand na 9 races: 1. Mandy Mulder/Thijs Visser (Ned) 10, 2. Moana Vaireaux/Manon Audinet (Fra) 29, 3. Audrey Ogereau/Matthieu Vandame (Fra) 32, 4. Renee Groeneveld/Karel Begemann (Ned) 46, 9. Elke Delnooz/Coen de Koning (Ned) 67.

Sonar, stand na 9 races: 1. Udo Hessels/Mischa Rossen/Marcel van de Veen (Ned) 16, 2. Bruno Jourdren (Fra) 18, 3. John Robertson (GBr) 25.

2.4M, stand na 9 races: 1. Megan Pascoe (GBr) 13, 2. Helena Lucas (GBr) 15, 3. Barend Kol (Ned) 22, 18. Rolf Schrama (Ned) 136.

www.deltalloydregatta.org

Tekst: Ferdi Merks
Foto: Jasper van Staveren

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: