Ronde om Texel zet zeilers centraal en herintroduceert originele logo

Ronde om Texel Op 15 juni 2013 start de 36ste editie van de legendarische Ronde om Texel. De internationale zeilwedstrijd voor catamarans staat bekend als ‘the biggest catrace in the World’. De Ronde om Texel vormt het hoogtepunt van een feestelijke zeilweek georganiseerd vanaf het strand bij Paal 17. Voor de 36ste editie heeft de organisatie het originele logo van stal gehaald. Dit beeldmerk symboliseert de uitganspunten van de vroege rondes, een zeilfestijn waarin de zeiler centraal staat.

Zeiler en deelnemers centraal
De Ronde is en blijft het Koningsnummer van de Ronde om Texel Zeilweek, waarin nog een aantal andere inspirerende races plaatsvinden zoals het Texel Dutch Open, de Horstocht en de Tocht rond de Noord. In die laatste twee races komt de recreatieve zeiler meer aan zijn trekken.

Nieuwe maatregelen
In 2013 zijn er nog een aantal nieuwe maatregelen die tegemoet komen aan de wensen van de deelnemers zoals die onderzocht zijn in 2012:

1. verlaging van het inschrijfgeld
2. 20% korting op de TESO overtocht
3. zeilersdorp exclusief voor deelnemers en supporters
4. afschaffing gold en zilverfleet (door met Texel rating)
5. nauwe samenwerking met Kustzeilvereniging De Cocksdorp en Westerslag

De eerste ronde en het eerste logo
In 1977 waren Martin van der Wal en Henk Koopman van de Kustzeilvereniging Westerslag (KZVW) de eersten die het avontuur aandurfden. Met een Hobie Cat 16 kwamen ze in meer dan 6 uur rond. Het was een geweldige prestatie. De leden van de KZVW besloten vervolgens om in 1978 de eerste Ronde om Texel te organiseren, waarvoor het originele logo werd ontwikkeld. Het was van meet af aan een groot succes. Die eerste keer verschenen er 84 catamarans aan de start, waarvan 68 boten de finish haalden. Tegenwoordig verschijnen er maximaal 500 boten aan de start en staat het record op 2 uur 7 minuten en 7 seconden.

Het originele logo is aangepast aan de wensen van de tegenwoordige tijd. Net als alle andere facetten van de Ronde om Texel. Met andere woorden de organisatie koestert de historie maar blijft streven naar nog meer kwaliteit, plezier en veiligheid van de zeilsport voor alle deelnemers.

Hoe het nieuwe oude logo ontworpen werd:

Recorddeelnemer Dirk Pool over toen en nu
Dirk Pool (68) heeft nog geen enkele Ronde om Texel overgeslagen en zal dit jaar zijn 36ste Ronde zeilen. Pool is heel blij dat de Ronde, ook in dit economisch slechte jaar, doorgang kan vinden en dat de gewone zeiler weer centraal staat.

“Die nieuwe aanpak, met onder andere de Texel rating, daar word ik gelukkig van. Nu kan ik in een kleine boot ook weer een prijs winnen. En ik denk dat ik namens alle zeilers kan zeggen dat we heel blij zijn dat de Ronde doorgaat en dat we een beetje terug naar de oorsprong gaan. Natuurlijk draai je de tijd niet helemaal terug. Maar het goede van vroeger moeten we behouden. Het is daarom ook mooi dat het oude logo weer terug is gehaald. Het tij zit tegen, maar de Ronde om Texel gaat op deze manier niet verloren.”

Inschrijvingen voor op schema
Op 1 mei heeft de ronde van 2013 al meer dan 100 inschrijvingen uit vier verschillende landen. Daarmee loopt de 2013 editie voor op voorgaande jaren. Dat is voor de organisatie een bemoedigend teken.

tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: