Een WAR van uitersten met een sterk debuut van de Xposure

XposureToen wedstrijdleider Peter Koetsier de te varen baan bekend maakte voor al weer de 7e WAR, was mijn eerste gedachte: wel een lange baan, maar wellicht zal hij ingekort worden. Het eerste bleef een feit en voor het tweede was het al te laat toen rond kwart over negen de wind volledig wegviel. Het gevolg was dat zowel de ORC-2 als de SW-klasse geen of te weinig boten finishten, waardoor erg voor deze avond geen klassement kon worden opgemaakt.

De avond kende meer rare toestanden. Overal rondom het strijdtoneel (zuidelijke deel van het Markermeer) zag je de regenbuien. Het was onduidelijk waar te nemen op welke bui je nu eigenlijk moest letten in relatie tot de wind. De omstandigheden werden genomen zoals ze kwamen. Dit betekende dat vanaf de start rond half acht tot 8 uur alles volgens plan verliep: halfwinds rak tot de IJM17, daarna voor de wind naar de P4. Echter richting P4 werd het veld geconfronteerd met een totale windshift waardoor er een kruisrak naar de P4 ontstond.

Normaliter is dan het volgende rak van de P4 naar P12 een kruisrak, maar met zo’n 10-12 knopen wind werd dit een prima spinnakerrak.
Eigenlijk was er tot dat moment geen vuiltje aan de lucht, behalve dan de regen die regelmatig in grote hoeveelheden over ons neerdaalde.

In het laatste rak van P12 via IJM20 naar de finish (totaal circa 2.6 mijl) viel zoals gezegd rond 9.15 uur de wind volledig weg. Gevolg was dat voor veel boten de finishlijn niet meer voor 10 uur te halen viel. Jammer, maar dat hoort ook bij zeilen.

ORC-1
Bij zijn debuut in de ORC-1 gaf de Xposure (Xp-33 van Nanno Schuttrups) meteen zijn visitekaartje af. Hij won afgetekend zowel op zeiltijd als berekende tijd. Zijn voorsprong op de nummer 2 The Fox (X-412) Victor Lendering) bedroeg meer dan 7 minuten in zeiltijd. 3e werd BiXmile (X-43 Pieter van Bekkum).

ORC-2
Geen uitslag.

ORC-3
Als eerste stargroep had de ORC-3 had het minste nadeel van de weersomstandigheden. Voor de snelsten in deze klasse volgden het spinnakerrakken elkaar eigenlijk op, als gevolg van de windshift.
Thomas van den Bergh van de Jailbird (J92) maakte daar het beste gebruik van won met een voorsprong van maar liefst 45 minuten op de White Hawk (First 31.7 van Sybout Hiemstra). De 3e plaats was voor Maatskip (Dufour 34 van Menno Koen)

SW-klasse
Geen uitslag.

Het was voor uw verslaggever niet meer na te gaan hoeveel boten er van start zijn gegaan, maar uiteindelijk zijn er maar 13 boten gefinisht.
De volledige uitslag is te vinden op http://www.flevomare.nl/war_sw.php#

Tekst en foto: Henk Kuiper

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: