Belgen dan toch aan de start van de Tour de France à la Voile

Voor veel zeilers is een deelname aan een zeilwedstrijd zoals de Tour de France à la Voile een droom. En voor velen zou het daarbij blijven, ware het niet dat Mady Fobert er sinds 1993 elk jaar opnieuw weer voor zorgt dat tientallen Belgische zeilers de internationale sfeer van het wedstrijdzeilen op zee kunnen opsnuiven.

Via de vzw Bel-Yachting slagen Mady en Henri Fobert er elk jaar opnieuw in om een Belgische boot (met sterke Brusselse kleuren) aan de startlijn te krijgen, ondanks de steeds stijgende budgetten. In 1993 was dat nog redelijk betaalbaar met de JOD35, maar vanaf 1999 en de Mumm30 kwam de bodem van Mady’s geldbuidel toch al fel in zicht.

Budgetten…
Met de komst van de M34 in 2010 stond het financiële water echt tot aan de lippen. Pas in de laatste dagen voor de start van de Tour kreeg Mady het budget rond, en kon de Belgische M34 gehuurd worden. Ook in 2011 en 2012 stonden nieuwe sponsors niet te springen om mee in de boot te stappen. Met het karige budget kon het team dan ook geen ernstig trainingsprogramma afwerken, met alle gevolgen voor het algemeen klassement…

Al op de laatste dag van de Tour2012 trok Mady haar campagne voor een deelname in 2013 op gang. De trouwe partners tekenden bij, maar nieuwe partners vinden bleek moeilijker dan gedacht. De economische crisis laat zich nog steeds voelen.

Intussen vielen bij de organisator ASO de eerste inschrijvingen in de bus. En niet van de minste: Franck Cammas met zijn Team Groupama, Thomas Coville, de Courrier Dunkerque, … Om nu al een boot te kunnen huren en een ietwat gestoffeerd trainingsschema te kunnen aanhouden, moest Mady snel een oplossing vinden.

Martinique!
Op het terras van een Antilliaanse yacht club, op duizenden kilometer van Brussel, zat een andere zeiler rond een tafeltje met zijn team. Allen met de handen in het haar. Want ook Mathieu Mourès had het op zijn eiland Martinique méér dan moeilijk om een budget voor een deelname aan de Tour 2013 rond te krijgen. In 2011 en 2012 nam hij met zijn exotisch team al deel aan de Tour, en in 2013 wou hij zeker niet ontbreken.

De link tussen beide projecten werd snel gelegd, twee mini-budgetten samen maken dan nog wel geen groot, maar het laat toe om nu al een boot te huren en de trainingen te starten. Het nieuwe Belgisch-Martiniquaanse team zal op 28 juni in Dunkerque aan de startlijn verschijnen met de ‘Martinique – be.brussels’ (alvast een handigere naam dan ‘Région de Bruxelles-Capitale / Brussels Hoofdstedelijk Gewest’). De eerste overwinning is hiermee al binnen. Op naar de volgende zouden we zeggen.

ClubRacer zal deze zomer de Tour de France à la Voile op de voet volgen. Voor Mady doen we veel…

www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: