Jurjen Feitsma is Nederlands Kampioen Match Racing 2013 - Viktor Ogeman wint Regional Finals ISAF Nations Cup

Jurgen FeitsmaJurjen Feitsma is met zijn team afgelopen weekend in Lelystad Nederlands Kampioen Match Racing 2013 geworden in de tweede editie van het Batavia Stad NK Match Racing. Het winnende team bestond naast Jurjen Feitsma uit Gilbert Figaroa, Matthieu Moerman, Thomas Allart en Joost de Graaff. De finale tegen Jelle Roos werd met 1-0 gewonnen.

Viktor Ogeman door naar Grand Final
Het Zweedse team van Viktor Ogeman schreef de overwinning in de regional finals van de ISAF Nations Cup op hun naam. Viktor Ogema zeilde met Patrik Sturesson en Herman Andersson. Zij wonnen de finale van het Finse team van Staffan Lindberg met 2-0. Door zijn overwinning heeft Viktor Ogeman zich geplaatst voor de Nations Cup Grand Final in Kopenhagen in augustus.

Eindklassement
De einduitslag van het Batavia Stad NK Match Racing 2013 is als volgt: 1. Jurjen Feitsma, 2. Jelle Roos, 3. Frans Hin, 4. Nicholas Heiner, 5. Dirk-Jan Korpershoek, 6. Fettje Osinga, 7. Klaus Bech. In de regional finals van de ISAF Nations Cup voor Noord Europa luidt het eindklassement: 1. Viktor Ogeman (Zweden), 2, Staffan Lindberg (Finland), 3. Joachim Aschenbrenner (Denemarken), 4. Mati Sepp (Estland), 5. Jurjen Feitsma (Nederland), 6. Felix Oehme (Duitsland), 7. Martin Mehus (Noorwegen).

De derde zonovergoten dag
Ook op de laatste wedstrijddag was het erg zonnig. De windvoorspelling was tien knopen wind, afnemend tot vijf knopen, qua windrichting draaiend naar het noord westen. Het weer verliep precies volgens de voorspelling, tot de tweede wedstrijd van de finale, toen de wind er onverwacht helemaal uitzakte. Daardoor kon er in het NK Match Racing slechts één wedstrijd worden gevaren in de finale, en in de Nations Cup konden net twee wedstrijden worden gezeild.

“Ongeacht de weinig wind was het wedstrijdniveau van de teams vandaag hoog. Vaak finishten boten binnen drie bootlengtes van elkaar. Er werd vijf keer aan de wind overstag gegaan en vaak voor de wind gegijpt. Dat geeft aan dat teams in staat waren om dat te durven en kunnen doen, terwijl het risico dat het fout zou gaan vrij groot is”, aldus Roy Heiner, die dit weekend de rol van Race Director had.

Viktor Ogeman

De strekdam, ter hoogte van Landschapskunstwerk ‘Exposure’, was speciaal ingericht om toeschouwers de mogelijkheid te geven de wedstrijden van dichtbij te volgen. Vanaf Batavia Stad konden bezoekers opstappen op de gratis pendelbus die hen naar de strekdam bracht. De bezoekers konden het hele weekend heerlijk buiten in de zon genieten van het spektakel op het water. De commentator versloeg alle wedstrijden met de nodige uitleg, zodat het voor iedereen goed te volgen was. Met een DJ op de achtergrond, lekkere hapjes en een drankje in de hand, kon het publiek het bijna niet beter treffen. Tussen de wedstrijden door werden demonstraties verzorgd door de Kite Tender, en de whikes; ook konden bezoekers zelf een ritje op de whikes proberen. Alle kinderen konden zich buiten vermaken op het springkussen en werden prachtig geschminkt en voorzien van glittertattoos.

Op zondag aan het einde van de middag vond de prijsuitreiking plaats op de strekdam. Leen Verbeek, Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland, reikte de prijzen uit voor de Nations Cup, waarna wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad de glazen bokaal uitreikte aan de winnaars van het NK Match Racing. Jop Fackeldey zei dat dit evenement een van de speerpunten is van Lelystad ten aanzien van de zeilsport. Hij noemde match racing een effectieve vorm van zeilen, omdat de wedstrijden zo dichtbij de wal zijn in tegenstelling tot andere wedstrijdvormen die vaak veel verder van de kant af gebeuren en daardoor veel minder aantrekkelijk zijn voor publiek.

Winkelende toeschouwers
Patrick Jansen, Centre Manager van Batavia Stad Fashion Outlet, blikt terug: “Wij zijn er als hoofdsponsor bijzonder trots op om onderdeel te zijn van dit unieke evenement. De wedstrijden waren spannend, het was waanzinnig mooi weer, en we zagen dat bezoekers van Batavia Stad na het shoppen het evenement kwamen bezoeken, en andersom ook dat toeschouwers van het evenement nog even bij ons kwamen winkelen. Al met al een zeer geslaagd evenement; wij kijken nu al uit naar 2014”.

Het Batavia Stad NK Match Racing wordt mogelijk gemaakt door de volgende partijen:

Batavia Stad Fashion Outlet
Batavia Stad is slim shoppen in stijl, want elke modeliefhebber kan zich er te goed doen in de ruim 100 winkels die standaard 30 - 70% korting geven op hun collecties. Je vindt er meer dan 250 grote modemerken; van kindermode tot sport, van herenmode tot lingerie, van schoenen tot parfums en van chocolade tot interieur. Batavia Stad Fashion Outlet is zeven dagen per week geopend van 10:00-18:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bataviastad.nl

Lelystad geeft lucht aan watersport
Lelystad is rijk aan water. Met de kustlijn van zeventien kilometer aan het Marker- en IJsselmeer zijn er talloze mogelijkheden om, actief of passief, te recreëren op of aan het water. Zo telt Lelystad maar liefst vijf jachthavens met meer dan drieduizend ligplaatsen. Wat dat betreft is Lelystad een trotse waterstad en biedt ruimte voor alle mogelijke wateractiviteiten. Het Markermeer staat het gehele vaarseizoen in het teken van de watersport met o.a. nationale en internationale wedstrijden. Met vijf jachthavens is ook aan het water in Lelystad de hele zomer voldoende te beleven. Maritieme evenementen zorgen voor een ware gastvrije waterbeleving op de kade.

Watersportverbond
Het Watersportverbond vertegenwoordigt zo’n 450 watersportorganisaties en er zijn circa 100.000 sporters lid van het Watersportverbond. Daarnaast is het Verbond er ook voor de bijna 1 miljoen watersporters die buiten het verenigingsleven om van de Nederlandse waterwegen genieten. Het Watersportverbond is de nationale autoriteit voor het wedstrijdzeilen, -surfen en –kanoën. Dit op diverse niveaus en in verschillende klassen. Van de jeugd tot en met de topsporters die op internationaal niveau gaan voor de medailles.

Team Heiner
Team Heiner is gevestigd in de Flevo Marina in Lelystad, de meest noordelijke haven van Lelystad. Het is een bedrijf waar bedrijfsleven en topsport elkaar professioneel ontmoeten; de beleving staat daarbij centraal. Op unieke wijze worden de spanning en het avontuur van wedstrijdzeilen en bedrijfsevenementen, managementtrainingen en multimediapresentaties met elkaar gecombineerd. Tevens zet Team Heiner zich in voor de opzet en uitvoering van internationale zeilprojecten als de Volvo Ocean Race en Olympische Spelen.

Tekst: Helga Oosterkamp

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: