Tweede dag NK Match Racing en Nations Cup kent nog betere omstandigheden (video)

NK Match Racing en Nations CupOm half 10 gisterenochtend klonk het eerste startschot in Lelystad. De weersomstandigheden waren nog beter dan gisteren, betere match racing omstandigheden bestaan bijna niet. Met meer wind dan gisteren – gemiddeld 15 tot 18 knopen – en beduidend meer golfslag moesten de zeilers meteen hard aan het werk. Voor de teams op de J/109’s worden de krachten groter als er meer wind staat, waardoor het fysiek zwaarder wordt om de boot te varen. Voor de kleinere B/ones maakt de golfslag het moeilijker om te sturen en te trimmen, en is het een uitdaging om de hele tijd op 100% snelheid te varen.

NK Match Racing
Halverwege de ochtend moesten de twee favorieten in het NK Match Racing tegen elkaar: het team van Jelle Roos tegen het team van Jurjen Feitsma. Roos begon sterk aan de startprocedure, maakte geen fouten en won de start van Feitsma. Zijn voorsprong op Feitsma liep in het eerste rak uit tot ongeveer zes bootlengtes. Door wat boathandling problemen bij Roos aan boord kwam Feitsma weer dichterbij. Uiteindelijk kwam Roos toch als eerste over de finish met een voorsprong van twee bootlengtes. Roos was ook degene die de Round Robin (de eerste ronde waarin iedereen een keer tegen elkaar zeilt) heeft gewonnen. De regel is dat de winnaar zelf uit de nummers 2 t/m 4 zijn tegenstander voor de halve finale kiest. Dat wordt Frans Hin; deze wedstrijd staat morgen op het programma, evenals de wedstrijden tussen Jurjen Feitsma en Nicholas Heiner.

Het NK Match Racing eindigde vandaag met de sail off om de plaatsen 5 en 6. Deze strijd ging tussen Dirk-Jan Korpershoek en Fettje Osinga, het damesteam. Osinga begon sterk, en had een voorsprong van ruim vijf bootlengtes op Korpershoek. Maar toen nam Osinga teveel risico, en scheurde ze door een ogenschijnlijk onnodige gijp de spinaker, wat haar duur kwam te staan. Korpershoek greep zijn kans en ging ruim voor Osinga over de finish. De nummers 5, 6 en 7 voor het NK Match Racing zijn hiermee beslist: 5. Dirk-Jan Korpershoek, 6. Fettje Osinga, 7. Klaus Bech.

Regional finals ISAF Nations Cup
In de Nations Cup is de Deen Joachim Aschenbrenner als winnaar uit de Round Robin gekomen. Opvallend was dat hij vanuit gelijke positie of vanuit achterstand zijn tegenstander steeds vrij gemakkelijk voorbij kon varen. Het grootste deel van zijn wedstrijden heeft hij op deze manier gewonnen. Aschenbrenner koos ervoor om Viktor Ogeman (Zweden) te treffen in de halve finale. Hier gaat het om ‘best of three’, waarvan Aschenbrenner vanmiddag de eerste partij gewonnen heeft. De volgende partij(en) staan morgen op het programma. In de andere halve finale heeft Staffan Lindberg (Finland) zijn eerste partij gewonnen van Mati Sepp (Estland). Precies om 18.00 uur zeilden de laatste twee boten over de finishlijn in de sail off. Deze wedstrijd ging tussen Jurjen Feitsma (NL) en Felix Oehme (Duitsland), een zeer spannende wedstrijd waarbij de boten boord-aan-boord over de finish kwamen, Feitsma net een paar seconden eerder. Hiermee zijn de nummers 5, 6 en 7 in de regional finals van de Nations Cup ook bekend: 5. Jurjen Feitsma (Nederland), 6. Felix Oehme (Duitsland), 7. Martin Mehus (Noorwegen).

Bavaria B oneHet programma op zondag
Morgen staan de wedstrijden in de halve finales en finale op het programma. Afhankelijk van het verloop van de wedstrijden (best of three & best of five) vindt tussen 15.00 en 17.00 uur de prijsuitreiking plaats door de heer Fackeldey, wethouder van Lelystad. De pendelservice brengt de hele dag bezoekers weer gratis van Batavia Stad Fashion Outlet naar de strekdam, waar ook aan de wal van alles te beleven is. Met een springkussen, whikes (een driewieler met zeil), demo's van de kite tender, kids corner waar oa geschminkt wordt, kledingverkoop van sportmerken Helly Hansen, Protest en Puma en een goed verzorgd catering aanbod is er voor elk wat wils.

Een video verslag van de tweede wedstrijddag

Tekst: Helga Oosterkamp

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: