Vuurschepenrace weerbericht 2013

Vuurschepenrace weerberichtOp dinsdag 7 mei om 18u55 klinkt voor Scheveningen het eerste waarschuwingssignaal van de Vuurschepenrace. Volgens de wind- en weersvoorspellingen van dinsdagavond tot woensdagmiddag belooft het een tactische wedstrijd te worden richting Harwich.

Algemene synoptische situatie:
Een hogedrukgebied met centrum boven Oost-Europa, dat momenteel nog ons weer gunstig beïnvloedt, breek morgen dinsdag 7 mei langzaam af. Een laag verplaatst zich van Italië via Zuid-Duitsland richting Nederland. Vanaf dinsdagnamiddag wordt daardoor de atmosfeeropbouw onstabiel en met het oplopen van de temperatuur, ontstaan in de namiddag een aantal fikse (onweers)buien boven het midden en noordoosten van Nederland. Na dit laag komen we in zadelgebied tussen 2 hoge en 2 lagedrukkernen terecht. Vanuit het westen nadert dan tegen woensdagmorgen een nieuwe Atlantische depressie die nieuwe wind met zich meebrengt. Het bijhorende front (dubbel systeem) passeert woensdagmiddag en avond.

Weerbeeld:
Dinsdag: zonnig, in de loop van de namiddag ontwikkelen stapelwolken en stijgt de kans op onweerachtige buien (eventueel met hagel). In de tweede helft van de nacht wordt het opnieuw droog en komen er opklaringen.
Woensdag: eerst nog opklaringen, vanaf het westen schuift er meer bewolking binnen gevolgd door regen of buien in de namiddag.

Zichtbaarheid:
Dinsdag: overwegend goed zicht. Matig tot slecht in de buien. In de nacht van dinsdag op woensdag kan de zichtbaarheid tijdelijk slecht worden bij het wegvallen van de wind.
Woensdag: ’s morgens matig, later goed zicht.

Temperatuur:
Dinsdag: Maxima rond 18°C.
Woensdag: Minima rond 9°C, Maxima rond 15°C.

Wind:
Dinsdagnamiddag staat er nog een zeebriescomponent
Dinsdag 07/5
15 utc : NNO 11-16 kt.
18 utc : ONO 11-16 kt.
21 utc: NO 8-12 kt.
Woensdag 08/5
00 utc: ONO 4-6 kt.
03 utc: O 1-3 kt en tijdelijk wegvallend.
06 utc: Z 7-10 kt.
09 utc: Z 11-16 kt.
12 utc : Z 11-16 kt.
15 utc : ZW 15-20 kt.

Rukwinden:
Dinsdag tijdens de onweersbuien 50-60 km/u. Woensdag niet van toepassing.

Vuurschepenrace weerbericht

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: