Vuurschepenrace vloot onderweg naar Harwich

Frans SluytersOm 1800 uur op 7 mei verzamelden zich 52 zeilschepen in 3 startgroepen bij het startschip Estrella. Locatie: een halve mijl ten westen van de Pier van Scheveningen. De aanleiding: de jaarlijkse vuurschepenrace naar Harwich. De start van de North Sea regatta.

Volgens “Mister North Sea Regatta Frans Sluyters de 68e keer dat de North Sea regatta voorheen bekend als de Noordzee race van start gaat. De Vuurschepen race wordt gezien als het Offshore event van Nederland met ook een behoorlijke deelname uit de omringende landen.

Beetje weinig wind
Vlak voor de starts die om 1900 uur aanvingen viel er nog even een behoorlijke bui die de toch al niet sterke wind nog wat afzwakte. Geen hectische toestanden daardoor bij starts maar wel de gezonde spanning voor de nachtelijke oversteek naar Harwich waar de schepen zullen worden opgewacht door een delegatie van de wedstrijdleiding.

Wethouder enthousiast
Wethouder van sport en Cultuur Karsten Klein vuurde vorig jaar het startschot af. Bij de prijsuitreiking beloofde hij in 2013 zelf mee te zeilen als iemand hem wilde hebben. Nu dat heeft hij geweten. Erik van Vuuren bood direct aan Karsten onze edele zeilsport bij te brengen en uiteindelijk stapte de bevlogen wethouder van de gemeente Den Haag van daag aan boord van de Ijsvogel met Schipper Marcel Schuttelaar en navigator Radboud Crul. “Voor een Offshore debuut zekere een mooie hoeveelheid ervaring om het van te leren. Van de verhalen van de zeilers ben ik nu al zo enthousiast ik kan echt niet wachten. Den haag- Scheveningen is een zeehaven en ik vindt dat we het zeilen nog veel meer moeten ondersteunen. En wat is er leuker dan naast erover praten het ook zelf te doen. Verder kan de North Sea Regatta wel wat positieve aandacht gebruiken en ik ben ervan overtuigd dat mijn aanwezigheid de pers op de been brengt “Aldus de wethouder.

Marcel Schuttelaar voegt er nog aan toe. “Door budget gebrek is er dit keer in engeland geen traditionele haringparty. Dus hebben wij besloten zelf maar een grote protie haring mee te nemen. Niet helemaal de gedachte voor een wedstrijd zeiler om extra gewicht mee te nemen maar de gezelligheid wil ook wat. En komen we in een windstilte terecht dan eten we het zelf maar op.

Shorthanded
De eerste groep die om 1900 uur kon starten waren 11 shorthanded zeilers. Deze groep die nu double handed ( met zijn tweeën ) meedoen aan de Vuurschepen race is een sterk groeiend fenomeen in Nederland. Bij een lichte bries van ca 10 knopen vingen de 52 deelnemers op een reachrak aan met de tocht naar Engeland. De eerste finish wordt woensdag pas in de middag verwacht. Vrijdag varen de schepen terug naar Scheveningen.

www.nsr.nl
Tekst en foto: Anton van de Koppel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: