Schelderegatta kampioenen 2013: The Untouchables, Flow, De Stern en Vondeling

Schelderegatta3 startveldjes met enorm gemotiveerde zeilers uit België en Nederland tijdens de Schelderegatta. Even uitstel omdat de pin end er nog niet was en dan kon de wedstrijd van start gaan. Prachtig weer dat besteld en voorspeld was door ClubRacer meteoroloog Fritz Buyl. Heel de dag zon en een NNO-NO windje van 12-18kn afnemend naar een 8 knopen dichter bij de finish.

Af en toe werd er hier en daar niet zo nauw gekeken op het aan de juiste kant nemen van bepaalde boeien, en niet iedereen was zo sportief om terug te draaien en de boei aan de juiste kant te nemen...

De start
Eerst werd CR 5 en 6 weggeschoten waarbij er toch sommige teams in slaagden om het 1min signaal als start te aanzien. Kwestie van toch bij de eerste in Antwerpen aan te kunnen komen. Tegen stroom terug was dan ook niet simpel. Respect voor diegene die het toch nog geprobeerd en gedaan hebben. Vervolgens was het de beurt aan CR3 en CR4 welke een individuele recall hadden, en dan de CR2 en CR1 waarbij bijna het volledige veld aan de boei wou starten.

Onderweg
Bijna het gehele traject was over stuurboord te doen, buiten hier en daar een paar klapjes nabij 'Het Scheer van de Noord' omdat er binnenvaart door het 'Scheer' ging of omdat er een andere boot je overstag dwong met een bakboord.

Na de Kruisschans kon de spi er terug op, en zat er zelfs een gijpje in voor diegene die hun hoeken probeerden te varen. Het viel ons op hoe dicht bij de kant de Y Knot van Yves Aertssen vaarde en bij Fort Philip vlak over de plaat ging. Een deftig risico maar het liep goed af voor hen en ik ben zeker dat ze daar een paar plekken gepakt hebben.

Sluis HansweertFinish
Voor de Royal Yacht Club van België had Stijn Reunis zich gemakkelijk in het zonneke gezet met een paar kanonschoten voor de eerste plekken en een hoorn voor als het kruit op was. In ieder geval willen wij de volledige organisatie van de Schelderegatta bedanken voor dit mooi evenement en we hopen dat we er volgend jaar weer kunnen bij zijn.

Kampioen Schelderegatta 2013 is...
The Untouchables van Coen Wohrmann wint de CR 1&2 klasse op een minuut van de winnaar van vorig jaar de Il Corvo van Astrid de Vin. En de Pinta 92 van Dirk Hellemans wordt knap 3de op 5sec van de Il Corvo.

De uitslag van klasse CR 3, 4, 5 en 6 had ik tijdens het schrijven van dit bericht nog niet dus die volgt nog. Maar als ik het me goed herinner had de Flow in klasse CR 3&4 gewonnen onder leiding van Marc Flammand.

Foto onder door Jan Derboven / Havenmeester Jachthaven Antwerpen

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: