Langste upwind training op weg naar Rio

Nacra Teams van de Delta Lloyd KernploegMaandag om half 10 vertrokken de drie Nacra Teams van de Delta Lloyd Kernploeg voor de langste upwind training van hun campagne. De zeilers zaten 11 uur op het water en legden meer dan 110 kilometer non stop zeilend af naar Texel. De teams nemen later deze week deel aan de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel.

Langste upwind training op weg naar Rio
Met veel minder wind dan verwacht vertrokken de zeilers, coach Sven Karsenbarg én reserve bemanning om half 10 vanuit Scheveningen. Pas bij Zandvoort begon de wind wat aan te trekken, en met een uur dood tij en vervolgens stroom mee naar Texel besloten ze om IJmuiden voorbij te varen voor de langste upwind training op weg naar Rio.

Op de proef gesteld
Coach Sven Karsenbarg: “De zeilers werden onderweg behoorlijk op de proef gesteld, het was koud en de wind draaide heel even naar het Noordwesten, om vervolgens weer terug te draaien naar pal Noord. Hierdoor moesten ze bijna de gehele trip naar Texel opkruisen. Onderweg hebben de zeilers vaak gewisseld van positie en in gedeeltes met licht weer hebben ze zelfs one-up gevaren. Dat wil zeggen dat je alleen vaart, de perfecte balanstraining. Daarnaast ging het sneller en konden de anderen even uitrusten in de coachboot. “

Teambuilding: ‘Een mooi avontuur’
Naast een goede fysieke training is de trip een zeer waardevolle teambuilding.
De teams voor de overtocht naar Texel werden gevormd door Renée Groeneveld en Karel Begemann; Elke Delnooz en Coen de Koning; Nicole van der Velden en Thijs de Visser. Ferdinand van West was als reserve mee in de rib met coach Sven Karsenbarg.

Een warm onthaal op Texel
De Nacra Teams van de Delta Lloyd Kernploeg werden op maandagavond half 9 met warme chocolademelk letterlijk en figuurlijk warm onthaald door de organisatie van de Ronde om Texel. In warme en droge kleding konden ze vervolgens bij Paal 17 genieten van een heerlijke warme maaltijd na deze bijzondere tocht. Morgen een dag rust en daarna nemen ze deel aan de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel.

Texel Dutch Open
Woensdag 12 tot en met vrijdag 14 juni vindt de Texel Dutch Open plaats waar de Nacra zeilers uit de Kernploeg aan meedoen. Het open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen is al vele jaren onderdeel van de Ronde om Texel. Na afloop worden er twee Nederlandse kampioenen gehuldigd op basis van de Texel Rating. De Texel Rating is inmiddels een internationaal erkende standaard geworden in wedstrijden waar verschillende soorten catamarans uitkomen.

Ronde om Texel
Zaterdag nemen de zeilers van de Delta Lloyd kernploeg deel aan de 36ste Ronde om Texel. Coach Sven Karsenbarg: “Door de combinatie met de Texel Dutch Open kunnen de zeilers veel race uren maken op zee, waarbij ze rekening moeten houden met golven en stroming, dat is voor ons ideaal. De Ronde is een prachtig evenement voor de zeilers maar ook voor het publiek.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: