Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij winnen Texel Dutch Open

Mischa Heemskerk en Bastiaan TentijMischa Heemskerk en Bastiaan Tentij winnen na de Texel Dutch Open. Heemskerk en Tentij mogen zich met deze overwinning officieel Nederlands Kampioen Catamaran zeilen 2013 noemen.

Gister werd er niet gevaren vanwege de te harde wind. Voor Mischa Heemskerk was het vandaag een mooie zeildag met vier uitdagende wedstrijden, waarin het er tot er met de laatste wedstrijd om ging. Heemskerk: 'We probeerden voor de wedstrijd de druk al een beetje op te voeren bij Renée en Karel.” (red: Renée Groeneveld en Karel Begemann).

Met resultaat, want Heemskerk en Tentij kenden een goede start. Ook gedurende de race wisten de heren hun catamaran, een cirrus R, op snelheid te houden. Heemskerk: 'Upwind liepen we echt goed, downwind was het voor ons wat meer werken.”

Vizier op de Ronde
Bij terugkomst op het strand waren Heemskerk en Tentij een tikkeltje moe maar bovenal blij met alweer hun derde titel in de Texel Dutch Open. Tijd om uitgebreid feest te vieren is er niet, het vizier gaat meteen op de Ronde van morgen. Bij een eventuele winst zal Heemskerk de eerste worden die de Ronde om Texel vier keer heeft gewonnen.

Speculaties
Heemskerk en Tentij gaan er vanuit morgen in de voorste gelederen mee te kunnen doen, tijdens de 36e Ronde om Texel. Heemskerk: 'Natuurlijk is winst het doel, maar ik hoop vooral dat de Ronde doorgaat.” Met deze opmerking gaat Heemskerk in op speculaties onder de zeilers over het al dan niet doorgaan van de Ronde. Speculaties waar eerder op de dag ook Hans Bouscholte al aan mee deed: 'Er wordt veel wind voorspeld. Ik benijd de wedstrijdleiding niet, maar heb er alle vertrouwen in dat ze weer een goede beslissing gaan nemen.'

Recordpoging
Eerder op de dag deed Bouscholte een aanval op het uit 2009 stammende ronde record van Herbert Dercksen en Mark Bulkeley. Bouscholte zag in de poging van vandaag een goed oefenrondje: 'Bij vertrek wist ik al dat er geen record in zat. Maar het is ideaal zeilweer voor Texel.” Bouscholte vertrok samen met nog drie teams rond de klok van 11 uur ter hoogte van Paal 17 met ongeveer 16 knopen wind uit het zuid-westen in noordelijke richting.

De resultaten zijn als volgt:
Hans en Ronald Bouscholte in een Nacra F20 Carbon – 2 uur en 51 minuten
Duco Willems en Kees Jan Rijnsburg in een Nacra F20 Carbon – 3 uur en 1 minuut
Pierre Meermans en Robbert van Bruinessen in een Nacra Inter 20 – 3 uur en 40 minuten.
Andreas Hebler (GER) en Stefan Weber in een Nacra F18 – 3 uur en 46 minuten.

Dood of de gladiolen
De gebroeders Bouscholte hebben zichzelf nog tot 2014 gegeven om de Ronde om Texel op hun naam te schrijven. Hans Bouscholte is dit jaar 50 geworden en broer Ronald wordt in 2014 vijftig. 'Dan is het mooi geweest wat betreft het catamaran zeilen,” vervolgt Hans Bouscholte. De broers zullen dan terugkeren naar het oceaanzeilen. 'Dus morgen wordt het de dood of de gladiolen we willen koste wat kost de 36e Ronde om Texel winnen.

36e Ronde om Texel
Doorgang van de 36e Ronde om Texel op zaterdag is afhankelijk van de omstandigheden. Hierover neemt het bestuur niet eerder dan morgenochtend een besluit. Mocht de Ronde door extreme omstandigheden onverhoopt niet verzeild kunnen worden dan zal de organisatie alles doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om de Ronde te verplaatsen naar zondag 16 juni.

Deelname aan de Ronde bij een eventuele verplaatsing naar zondag is uitsluitend voorbehouden aan diegene die ingeschreven zijn voor deelname aan de 36e Ronde om Texel voor vrijdagavond 14 juni, 23.00 uur.

www.roundtexel.com
Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: