Murphy blijft de Netwerk koeioneren

Bert BossynsOver het belang van kleine details gesproken. Was het metaalmoeheid, slijtage, een productiefout die een spanner doet afbreken? Voor de duidelijkheid: het is het samenstel van twee schroeven, de een met rechtse en de andere met linkse schroefdraad, verbonden door een huis met linkse en rechtse moer. Dit levert de kracht die duizenden kilo's krachten in de zeilen opvangt.

Als deze eenvoudige roestvrijstalen spanner afbreekt komt niet alleen de stijfheid van het hele tuigage in het gevaar. Het risico om de mast te breken wordt dan te groot.

Het wordt tijd dat ik Murphy van boord jaag.

Murphy blijft de Netwerk koeioneren
De dunne mast van de Netwerk wordt recht gehouden door de verstaging. Men noemt dit het want en is een combinatie van stalen kabels, touwen en spanners. Een van de spanners die de D1 stag afstelt, is onder het zeilen gebroken. De reden is onbekend.

"Hierdoor verloor de mast zijn stabiliteit," vertelt Bert, maar dreigde die ook af te breken."

Terwijl de Netwerk verder zeilde onder vol tuig, probeerde Bert op de gladde kabel een noodtakeling te leggen met spectra touw. Dat is minstens even stijf als staalkabel, maar kan door katrollen op spanning worden gebracht. Ondanks de ingreep bleef de mast buigen, waardoor de snelheid van de boot terugliep.

Handdoek in de ring
“In de golfslag gaat alles nog meer bewegen. De spanningen op het want zijn enorm door de druk in de zeilen en door de beweging van de boot.
Na de herstelling liep de Netwerk nog een reeks concurrenten in. Maar de takeling zou het niet houden, omdat er niets is waarop je de combinatie van touw en blokken fatsoenlijk kunt beleggen.

"Ik vreesde de mast te verliezen en dat zou het einde betekenen van de volgende race die binnen enkele dagen al begint”, zo redeneerde Bert.
De noodzakelijke opgave werd een zware morele klap voor onze zeiler.

Nieuw aanvalsplan
“Ik ga heel even in retraite om de wrevel te verwerken. En begin dan meteen aan een aanvalsplan voor de Mini Fastnet die op zondag 23 juni start."

"Die marathon van zeshonderd zeemijlen zeil ik weer met Amaury François. Tegen dan moet de Netwerk opnieuw op technische mankementen zijn gecheckt. Van masttop tot kielvlak.”

Netwerk in de Mini Fastnet
Douarnenez – Douarnenez, 600 zeemijlen
Start: zondag 23 juni

Parcours: Douarnenez - zeestraat tussen Wolf rock en Lands' End (UK) - Ierse Zee - Fastnet rots - rechte lijn terug naar Douarnenez.
Fastnet is de meest zuidelijke punt van Ierland, County Cork.
De vuurtoren uit 1907 is een icoon van de zeilsport.

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: