Francis Joyon & IDEC varen Transatlantisch solo-record aan diggelen

Francis Joyon5 dagen, twee uur, 56 minuten en 10 seconden. Dat is de tijd die Francis Joyon met zijn maxi-trimaran IDEC nodig hadden om 3222 zeemijl lang van New York naar Europa te zeilen. En zet u zich nu even schrap voor de gemiddelde snelheid: 26,20 knopen. Van de al half onklopbaar gewaande vorige besttijd van Thomas Coville (Sodebo – 2008) kneep de Bretoen er zomaar even 16 uur af. Chapeau!

Joyon is een puur solozeiler, die voor zulke recordpogingen bijna alles alleen doet. Onderwaterschip proper maken? Doet hij zelf. Boot vaarklaar maken? Doet hij zelf. Herstellingen? Als het kan, dan doet hij dat zelf. Meteo voorbereiden? Doet hij meestal zelf, maar deze keer keek de Franse meteo-goeroe Jean-Yves Bernot over zijn schouders mee. Het was Bernot die Joyon er vorige zaterdag op wees dat een 50/50-scenario in de maak was.

Onverwachte Russische connectie
Dat was voor Joyon genoeg om het eerste vliegtuig naar New York te nemen om zijn IDEC voor te bereiden. Hij had maar weinig tijd, en vroeg aan een toevallige passant om voor een 6-tal dagen proviand te gaan halen in een lokale supermarkt. Deze toevallige passant was een Rus, en dus at Joyon 5 dagen lang … Russisch.

Dinsdagochtend manoeuvreerde hij zijn IDEC de Hudson af, Op weg naar de plek waar ooit het Ambrose Lighthouse stond. Rond 11u UTC begon hij aan zijn recordpoging. De depressie waaraan hij zijn IDEC haakte volgde een iets zuidelijkere koers dan de ideale lijn, waardoor Joyon de eerste dagen bijna pal Oost moest sturen, en tot 140 mijl achter kwam te liggen op de recordtijd van Thomas Coville van 2008.

Coville had toen op het einde minder geluk, toen de depressie hem tot voor de Ierse kust afzette, maar er daar mee ophield, waardoor Coville de laatste 36 uur van zijn tocht verder gijpend en tegen een veel lagere snelheid naar de finishlijn bij Lizard Point zeilde.

Francis Joyon zet nieuw transatlantisch record neerFrancis Joyon zet nieuw transatlantisch record neer

De depressie van Joyon had minder nukkige plannen, en gleed mooi verder naar het Europese vasteland. Vanmiddag zette zij de Franse zeiler netjes af bij de Lizard Point. Tijdens de oversteek haalde de IDEC fantastische snelheden van soms 40 knopen. Veel slapen heeft Joyon niet gedaan: hij wou 100% geconcentreerd blijven op de te volgen koers om in het sterkste windveld te blijven.

Grand Slam
Met deze besttijd erbij is Joyon nu de bezitter van de 4 meest prestigieuze solo-zeilrecords: de Transatlantische oversteek, de Discovery route tussen Cadiz en Santo Domingo (8d 16u 7m 5s), het 24-uursrecord (666,2 mijl) en natuurlijk het solo record rond de wereld (57d 13u 34m 6s) dat hij al in 2008 op zijn palmares schreef.
Tegen de avond wordt Joyon in Brest verwacht. Hopelijk valt hij niet in slaap, want dat kostte hem na een vorige recordpoging al eens een boot.

www.trimaran-idec.com
www.sailspeedrecords.com

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: