Spektakel tijdens het EK teamzeilen

  • Author: Ice
    Date: di, 25/06/2013 - 11:10

EK teamzeilenIn een stormachtige Bataviahaven in Lelystad heeft dit weekend het Engelse Royal Thames Yacht Club op een spectaculaire wijze de Europese titel in het teamzeilen veroverd. Het team van schippers Andy Cornah en Andy Lasko was in een bloedstollende finale net een maatje te groot voor landgenoot Itchenor Sailing Team. Even daarvoor bekroonde het Italiaanse Yachtclub Costa Smeralda zich al met het brons.

Het is zondagochtend en alle teams maken na een zeer goed feest de avond ervoor nog steeds kans op de Europese titel. Royal Thames Yacht-Club, Itchenor Sailing Team en Yacht Club Costa Smeralda zijn het beste uit de zware Round Robin gekomen en plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.

In wederom weersomstandigheden met harde windvlagen en stevige buien strijden de andere vijf teams via een afvalsysteem voor de laatste plek in de halve finale. Team tegen team en de winnaar gaat een ronde verder. Als eerste zijn de nummers zeven en acht van de dag ervoor aan de beurt. Het thuisvarende team Batavia Sailing Center komt net te kort tegen de Duitse Bayerische Yacht-Club en is daarmee als eerste uitgeschakeld. Het Duitse team gaat door maar legt het kort daarna toch af tegen team Serpentine. Laatst genoemde wint vervolgens ook tegen het talentvolle Nederlandse DMTRA en vaart voor de laatste plek tegen de verassing van het toernooi, Team Snipe uit België.

Het team dat normaal in Antwerpen in de Snipe klasse vaart krijgt al snel aanzien vanwege hun sublieme boothandeling. In hun eerste internationale teamzeilevenement plaatsen ze zich voor de halve finale door met overmacht van Serpentine te winnen. In de halve finale komen ze uit tegen het team van Royal Thames die met het tactische varen de snelheid van de Belgen de baas zijn.

EK teamzeilen

De andere halve finale is een stuk spannender. Team Itchenor weet met ongeveer 20 gijpen in het laatste rak en een stortvloed aan protesten uiteindelijk de overwinning uit het vuur te slepen. Hiermee wijzen zij het team van Costa Smeralda naar de wedstrijd om de derde plek.

In de kleine finale blijken de Italianen in een enorme stortbui net iets te sterk voor het Snipe team. Mede doordat een van de Belgen over boord gaat, is een stunt neerzetten niet mogelijk. Yacht Club Costa Smeralda wint hiermee de bronzen medaille.

Alsof de weergoden de finale ook willen volgen begint de zon te schijnen. Het is een voorteken. De finales zullen bestaan uit een opeenvolging van voortdurende wentelingen en bijna aanvaringen. Na een eerste relatief eenvoudige 1-2 overwinning voor Royal Thames weet team Itchenor in de tweede race met enkele briljante moves de Royal Thames in onmogelijke verdediging te brengen. Binnen enkele seconden van de lijn eindigt de wedstrijd door een penalty in het voordeel van Itchenor. Het staat één-één.
Alles is weer speelbaar voor Itchenor. Met de kop omhoog domineren ze vanaf de start. Cornah en Lasko zitten gevangen waardoor Itchenor alles in hun greep heeft. Lasko nu op het bovenste bereik, heeft slechts 5 boot lengtes om het te veranderen. Door een briljante verdediging bij de spreader mark belemmert Lasko de doorgang waardoor het team van Itchenor gedwongen een penalty moet nemen. De bloedstollende finale eindigt daarmee in het voordeel van de Royal Thames Yacht Club.

Tijdens de prijsuitreiking door de wethouder sport, Willem de Jager, zijn er niets dan lovende worden voor de vrijwilligers die het evenement onder barre omstandigheden tot een succes hebben gemaakt. De captain van het winnende team Andy Cornah benadrukte dat hij zelden zo’n prestatie gezien had als die van de “Blue Army” die alles in goede banen hebben geleid.

Het was een zeer succesvolle Batavia Regatta die heeft laten zien hoe leuk en spectaculair het teamzeilen is.

De complete uitslag:
1. GBR Royal Thames Yacht Club
2. GBR Itchenor sailing Club
3. ITA Yacht Club Costa Smeralda
4. BEL Snipe Team
5. NED Dutch Match and Team Racing Association
6. GBR Serpentine Team Racing Club
7. GER Bayerischer Yacht Club
8. NED Batavia Sailing Centre

Tekst: Joop van Diest
Foto: Natasja Kalsbeek

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: