Nieuwe records tijdens de J.P. morgan Round the Island Race

Round the Island RaceWat een prachtige 'maar toch wel zeer vroege' zeildag! Sir Ben Ainslie's AC catamaran verbrak het record voor multihulls, de 100 voeter canting keel ICAP Leopard schaafde 10 minuten van het monohull record en kwam 40 minuten na Sir Ben Ainslie over de finish en de TP52 5 West van Sir Keith Mill's won de overall. 475 boten in IRC, en 722 boten in ISCR, en van de 1459 boten halen er 1323 legaal de finish. Hoe hebben de Belgen en Nederlanders het er vanaf gebracht?

Van de pub naar de start
Om 03u 's ochtends stonden we met zeer kleine oogjes aan te schuiven in het kleine ontbijt etablissement aan HYS voor een toch wel zeer gewenste koffie. Half met het weerbericht bezig en half met de stromingen, hoor ik niet wat er rondom me gezegd wordt. Maar onze midbow man Michael Barrie wist me te zeggen dat de kerels achter ons recht uit het cafe kwamen. In hun buurt moeten we dus niet starten denk ik bij mezelf.

Start Round the Island Race IRC 0Start Round the Island Race IRC 0

De start zelf met het opkomen van de zon in de rug is gewoon magisch. Je ziet honderden zeiltjes opgelicht door een rode gloed van de zon achter je, helikopters met fotografen die het zich kunnen veroorloven hangen boven de rockstars foto's te schieten. En die rockstars zijn boten als Hugo Boss, ICAP Leopard, Artemis Ocean Racing, J.P. Morgan Bar, Pace, etc.... Om 05u knalt het eerste startschot dan, en we zijn vertrokken. Net voorbij de start konden we wat afvallen, en voor diegene die een upwind code 0 hadden kon de eerste winst gemaakt worden (en daar waren wij dus niet bij).

Rond de Needles
Bij Hurst Castle dan konden we ietsje afvallen en kon de spi erop. Maar dat kleine stukje glijden (4nm) tegen slechts 12kn kon het verlies van 10nm niet goed maken op wat we in het eerste stuk verloren hebben. Vervolgens een gijp rond de Needles, en dan richting St Catherins Point waarbij de hoek voor ons weer net iets te scherp was voor onze spi's. Het is daar waar we de spi van Baraka GP deftig richting zeilmakerij zagen gaan. Na 3nm waarin we best wat fun hadden en snelheden van rond de 15kn behaalden moest de spi er terug af om niet in de te sterke stroom te gaan varen.

Baraka GPBaraka GP

Onder genua met buitenschoot dan naar St Catherins Point waar we minder stroom tegen hadden en waar we de down wind code 0 konden houden. Vanaf dan konden we de Ker 40 Bembridge Boat Storage achter ons laten en terug wat terrein innemen. Van St Catherines Point naar de Bembridge Ledge boei aan de Oost kant van Wight was het hard werken voor de grootzeil en genua trimmers om de vele harde vlagen op te vangen. En van Bemridge Ledge naar de Finish konden we in 1 slag halen zonder te moeten wegklappen voor het ondiepe water aan No Mans Land Fort. Al moet ik toegeven dat we niet veel meer over hadden onder de kiel. Om 10:50:42 zijn we dan als 24ste boot gefinisht.

De records
De America's Cup catamaran van Sir Ben Ainslie deed het rondje in 2u 52min en 15 sec. Best scherp gevaren, ze schraapten daarmee meer dan 16 min van het oude record dat op naam van Francis Joyon stond en dateerde van 2001. Mike Slade verbeterde zijn eigen record op zijn 100 voeter met 9min en 45sec.

Ben Ainslie met de J.P. Morgan BAR AC45Ben Ainslie met de J.P. Morgan BAR AC45

De cijfers
27 boten gaven op, 21 kregen een time penalty, 15 hebben besloten toch niet mee te doen, 5 kregen een DSQ en 38 vergaten hun papieren in te leveren na de wedstrijd. De eerste boot (J.P. Morgan Bar America's Cup catamaran uit 2011 van Sir Ben Ainslie met max speed van 29,7kn) deed het rondje in 2u 52 min 15sec, en de laatste (Peggotty een Hurly 20 uit 1969 van Liam Thom met max speed van 5.9 knopen!) deed het in 12u 55min 50sec.

Uitslagen van de Belgen en Nederlanders

 • Tonnerre de Breskens van Piet Vroon werd 3de in IRC 0 en 4de overall in IRC
 • Baraka GP van de fam De Graaf werd 13de in IRC 0 en 42ste overall
 • Il Corvo van Astrid de Vin werd 17de in IRC 0 en 75ste overall
 • Sjambok van Jens Kuehne werd 21ste in IRC0 en 96ste overall
 • Winsome van Harry Heist werd 28ste in IRC 2 en 134ste overall
 • Spookschip van Jan van Hemeldonck werd 55ste in IRC1 en 231ste overall
 • Djinn van Jonas Gerckens werd 57ste in IRC1 en 246ste overall
 • Bounty van Peter Huysman werd 36ste in IRC 0 en 249ste overall
 • The Itch van Berry Aerts werd 38ste in IRC 3C en 334ste overall
 • Flicka van alain Jacques werd 55ste in IRC 0 en 452ste overall
 • Bolderick met Bruno Tobback werd 47ste in ISCR 4B en 176 ste overall

Volgend jaar terug? Als het aan ons ligt wel ja, en hopelijk doen er dan iets meer landgenoten mee...

Foto boven: Kim Peeters
Andere foto's: onEdition 2013

www.roundtheisland.org.uk

Auteur:

 • Yan T.

  Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: