Veenman en De Waard pakken F18 klassenevenement in Ouddorp

F18 klassenevenementAfgelopen weekend stond Ouddorp weer in het teken van een Formule 18 klassenevenement. 23 catamarans waren dit jaar te gast bij Catpoint waar ze werden getrakteerd op acht mooie races onder wisselende omstandigheden. Jorden Veenman en Frank de Waard waren heer en meester op de baan en schreven dit seizoen opnieuw een F18 evenement op hun naam.

Van Dijk/Kleijweg pakten de tweede plaats en lieten de meeste routiniers achter zich. Kernploegzeilster Elke Delnooz mocht met Tony Mels de derde podiumplaats te betreden.

Op zondag was het volop genieten voor zowel de zeilers als toeschouwers. In de zilte wateren bij Ouddorp scheerden de cats over het vlakke water onder toeziend oog van talloze scherpe jachten. “Het was fantastisch! Op zaterdag 16 tot 20 knopen wind, zondag 6 tot 11 knopen. Misschien hebben we nu wel de mooiste twee zeildagen van het jaar gehad?”, grappen Veenman en De Waard. Het duo domineerde bijna het hele weekend met vijf overwinningen. “We hebben op beide dagen veel mooie gevechten gehad op de baan. De lichtere zeilteams maakten het ons vooral zondag niet gemakkelijk, maar we zijn blij dat we ons daar ook tegen hebben kunnen verweren”, aldus Veenman.

Stijgende lijn te pakken
Sinds 2012 laat de NED 1978 zich steeds vaker in de top 3 zien. Jolbert van Dijk en Niels Kleijweg zeilen inmiddels een jaar samen en maken het de gevestigde orde steeds moeilijker. “Ook wij kijken tevreden terug op een mooi zeilweekend. Het was onze eerste keer in Ouddorp en we moesten zaterdag echt even wennen aan de vlagerige omstandigheden. De eerste race hebben we de onderkant van de boot maar even gepoetst”, vertelt Van Dijk met een glimlach. “Verder hebben we iedere race gewerkt aan de communicatie aan boord, hierdoor zien we dagelijks een stijgende lijn in onze resultaten. We hebben als de doelstelling om dit jaar hoog te eindigen tijdens het WK F18 in Italië. Tijdens de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel kunnen zien waar we staan.”

Ook Tony Mels is blij met zijn podiumplaats. Samen met kernploeg zeilster Elke Delnooz hebben ze het maximale uit hun boot gehaald. “Het was vlagerig en er waren veel winddraaiingen, maar we hebben een hoop plezier gehad op de baan. We hebben constant kunnen varen, maar konden de andere heren niet pareren”, licht Mels kort toe. Veel tevreden geluiden werden er door de zeilers geuit over de organisatie. Door goed te anticiperen op de aantrekkende wind, de banen snel te verleggen en de zeilers na iedere race snel te laten doorstarten (i.v.m. de kou) konden er dagelijks toch vier races worden gevaren. Voldaan en met een ‘bedankt én tot volgend jaar!’ sloten zij het evenement af.

F18 podium

De formule 18 karavaan strijkt over anderhalve week neer bij Paal 17 voor de Texel Dutch Open. Het volgende klassenevenement zal daarna plaatsvinden op 22-23 juni in Katwijk.

Uitslag top 5:
1. Veenman/De Waard (8 pnt)
2. Van Dijk/Kleijweg (12 pnt)
3. Delnooz/Mels (18 pnt)
4. H van Dam/M van Dam (25 pnt)
5. De Munck/Van Hek (27 pnt)

Volledige uitslagen: www.catpoint.nl

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: