Holger Neuhaus (D) wint Europees Kampioenschap J-22

Holger NeuhausNa 11 races is zondag Holger Neuhaus uit Dortmund met zijn team Banana Jama Europees kampioen geworden in de J22, een 6,5 m lange kajuitzeilboot voor 3 – 4 man. Hij bevestigde daarmee zijn leiderspositie die hij al op de eerste dag had ingenomen, maar die op het allerlaatst werd bedreigd door de nummer 2. Team Biglift/Jamsession van de TU Delft onder leiding van Rikst Dijkstra werd tweede met een gelijk aantal punten, waarbij de doorslag werd gegeven door het aantal eerste plaatsen.

Met 5 voor Neuhaus en 3 voor Biglift werd het pleit beslecht in het voordeel van de Duitsers. Met een veel duidelijker puntenverschil was de derde plaats voor het team Jazzy van de Fransman Charles Nichaux.

Op de tweede en de derde wedstrijddag waren de omstandigheden ideaal voor zeilwedstrijden, zaterdag met 4 Bft uit noordelijke richting en zondag 3 Bft uit het westen. Het EK in de J22 werd dit jaar georganiseerd in het eerste weekend van de Deltaweek, een drukbezette zeilweek in Zeeland. In ieder jaar dat er geen Wereldkampioenschap wordt verzeild, is er een EK, en dat vindt geregeld in Nederland plaats.

Met 28 deelnemers was er een goed bezet veld, en ook de 9 buitenlandse teams waren zeer te spreken over de organisatie en de omstandigheden. De Fransen en Duitsers werden wel verrast door de grillige stroomcondities op de Oosterschelde – reden voor maar liefst 3 algemene terugroepingen in de derde manche op zaterdag – en de enigszins veranderlijke wind.

Stan Heltzel, voorzitter van de Nederlandse klassenorganisatie, was zeer te spreken over de faciliteiten en de organisatie: “Wij hebben 19 Nederlandse teams aan de start gezien en dat is een sterke deelname. De J-22 is door zijn strikte klassenregels een heel betaalbare boot, en daardoor vooral geschikt voor studententeams.”

De J-22’s werkten een eigen programma van 11 races af, allemaal leeward/windward wedstrijden (in en voor de wind) op de Oosterschelde ten oosten van de Zeelandbrug. De baan van ca. 3 zeemijl moest telkens tweemaal in beide richtingen worden afgelegd. Vooral de wisselende windrichting maakte het de deelnemers niet makkelijk en ook de stroomcondities waren verrassend voor teams die meestal op stilstaand water zeilen – vooral de buitenlandse boten.

Bij de prijsuitreiking drukte klassenvoorzitter Heltzel de hoop uit, dat het EK volgend jaar in Duitsland of Frankrijk kan worden gevaren, waar de J-22 ook een populaire boot is.

Tekst: Leo Baartmans / Stan Wulffaert
Foto: Anusjka Martens

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: