Uitslagen eerste weekend Deltaweek zijn bekend

DeltaweekDe organisatie van de 43e editie van de Deltaweek keek zondagavond tevreden terug op een gunstig verlopen eerste wedstrijdweekend met in totaal zo’n 150 deelnemende zeilploegen in diverse klassen. De weersomstandigheden waren zonder meer gunstig. “Zalig Zeilen in Zeeland” is een treffende samenvatting van het eerste wedstrijdweekend.

Hoogtepunt was het Europees Kampioenschap in de J22, een sportieve eenheidsklasse, waarbij de Duitse ploeg “Banana Jama” na drie dagen varen overtuigend met de internationale titel naar huis ging.

De vier grote Swan 45 racers waren een attractie op zich en de Deltaweek organisatie was met recht in haar nopjes met de komst van deze boten naar Zierikzee. “No Limits” met schipper J. Bol werd overtuigend winnaar over het hele weekend in deze klasse. De Zeelandprijs, de overall-prijs voor de rond- en platbodems, ging naar de schokker “Droncke-Oort” van schipper D. van Duivendijk uit Tholen.

De Deltaweek begon op vrijdag 28 juni met een aanbrengrace vanaf de Krammersluizen naar een finishlijn ter hoogte van Ouwerkerk en de eerste manches van de EK van de J22 ten oosten van de Zeelandbrug. Zaterdag kreeg de wedstrijd zijn volle omvang toen er werd gestart in kajuitzeiljachten en in rond- en platbodems. Ook gingen afgelopen weekend twee andere sportieve eenheidsklassen, de Melges en Maxfun, de strijd met elkaar aan.

Door de gunstige weersomstandigheden was er weinig of geen averij of materiaalpech en konden de wedstrijdploegen zich op een sportieve manier met elkaar meten. Deelnemers kwamen niet alleen uit Zeeland maar uit heel Nederland en zelfs daarbuiten. Zo kwamen de winnaars in de J22 uit Duitsland. Verdienstelijk nummer twee was een ploeg van studenten van de Technische Universiteit van Delft met een geleende boot. Bij de prijsuitreiking werden vooral positieve geluiden van de deelnemers opgevangen. De wedstrijden op zondag waren een afsluiting van de “Zeelandwedstrijden” van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging “De Maas” uit Rotterdam als onderdeel van de Deltaweek.

Belangrijkste uitslagen Zeelandwedstrijden
Bij de Melges 24 werd “Rapid Sugar” met schipper Frank Lieve uit Heemstede winnaar van twee dagen zeilen. Bij de Maxfun scoorde Erik Wesselman uit Roelofarendsveen met zijn schip “18+” het beste van de vier deelnemers.

In de snelle IRC-1 klasse wist Kees van Vliet uit Middelharnis met “Sweeny” na twee dagen varen beslag te leggen op de weekendprijs. In de IRC-2 klasse viel deze eer te beurt aan Marten Jan Ringers uit Alphen aan de Rijn met “Yellow Rose” door alle gevaren manches als eerste te eindigen.

Schipper Hubregtse uit Oegstgeest won met zijn “Flin” de ORC-1, slechts een van de manches legde hij geen beslag op de eerste plaats.

In de ORC-2 ging de eerste prijs naar “Wemeldinges” van schipper Rinus de Jonge uit Wemeldinge.

De klasse ORC-3 werd gewonnen door schipper Jan Bruin uit Rotterdam met zijn “Nymphaea”. De eerste prijs voor de ORC-4 ging ten slotte naar Thijs van der Beek uit Sint Annaland in “Crush”. De eerste prijs in de ongemeten klasse ging naar D. Struijken in “Stressless”.

Bij de rond- en platbodems werd in twee klassen gevaren. In de B-klasse ging de eerste prijs naar de Lemsteraak GRA 14 met schipper Legein uit Antwerpen. De winnaar in klasse C werd schipper D. van Duivendijk uit Tholen met “Droncke-Oort” een schokker, die tevens de Zeelandprijs op zijn naam wist te schrijven.

De Deltaweek gaat maandag 1 juli verder. De vloot vertrekt dan vanuit Zierikzee en eindigt in Sint Annaland.

Tekst: Leo Baartmans / Stan Wulffaert
Foto: Anusjka Martens
Meer: www.deltaweek.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: