World Match Racing Tour: Mathieu Richard wint Korea Match Cup

Mathieu RichardZondag versloegen Fransman Mathieu Richard en zijn team het Amerikaanse team van Taylor Canfield met een droge 2-0 in de finale van de Korea Match Cup, de tweede manche van de World Match Racing Tour. Voor de Fransman was dit zijn tweede zege in Korea. Een leuke cheque van 55.000 USD beloonde een week intens matchracen.

De World Match Racing Tour is een door het ISAF goedgekeurd circuit waarin ‘s werelds beste mannelijke match racers het in 6 evenementen tegen elkaar opnemen. Het circus wordt gesponsord door Alpari, een club van wereldwijde online beursmakelaars.

In 2013 zijn Duitsland, Korea, Zweden, de VS, Bermuda en tenslotte ook Maleisië gastlanden voor de events van de Alpari WMRT. Het eerste event in Duitsland, in het schilderachtige Langenargen aan het Meer van Constanze werd overtuigend gewonnen door de drievoudige WMRT-winnaar Ian Williams. Na een leuke vliegreis en wat aanpassingen aan de jetlag belandden de zeilers en hun entourage vorige week in het Zuid-Koreaanse Hwaeseong voor het tweede event.

Ook hier legden Williams & Co hun meesterschap voor de dag: na 11 races in de qualifying series bleven ze op 1 race na ongeslagen. De Fransman Mathieu Richard, die al twee keer na een aanvaring (telkens met een Koreaans team) een penalty kreeg, maar steeds ondanks zware schade (open boeg) nog winnend wist te finishen, kwam als tweede team uit de kwalificaties. Dat deze Fransman niet geliefd is bij het technisch shore-team, hoeft u niet te verbazen.

In de kwartfinales had Ian Williams het redelijk lastig tegen David Gilmour, zoon van matchrace legende Peter Gilmour: maar na een droge 3-0 lag de jonge Australiër uitgeteld in de netten. Mathieu Richard daarentegen moest veel harder vechten om door te stoten naar de finale: 3-2 werd het tegen Australiër Keith Swinton.

Dat betekende een clash tussen de Fransen en de Britten in de halve finales. Mathieu Richard toverde de beste moves uit zijn zeilpet, en verwees regerend WMRT-kampioen met klinkende zeges naar de kleine finale. In de andere halve finale deed Taylor Canfield een walk-over tegen Adam Minoprio uit Nieuw-Zeeland.

In de finale op zondag liet de Fransman zien dat hij het in Korea best naar zijn zin heeft door de Amerikanen in twee manches naar de tweede plek in de rangschikking te verwijzen. Steeds dreef hij zijn opponent net voor de start in de fout. Hierdoor pakt Richard ook meteen de leiding over van Ian Williams in de voorlopige tussenstand wan de WMTR.

Volgende afspraak voor de derde manche, de Stena Swedish Match Cup in het Zweedse Marstrand van 1 tot 6 juli e.k.

www.wmrt.com

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: