Breskens in de ban van de Tour de France à la voile

Tour de France à la voileOp 1,2 en 3 juli 2013 strijkt in Breskens een tourkaravaan neer. Niet die van het vermaarde Franse wielerevenement, maar die van equivalent van de zeezeiler, de Tour de France à la voile. En net als bij de gewone tour betekent dat etappeplaatsen geruime tijd bol zullen staan van activiteiten die met dat spektakel te maken hebben.

Sportieve activiteiten, maar ook commerciële uitingen en veel vertier. De Tour de France à la voile is eerst en vooral een sportief evenement, maar daarnaast ook een gelegenheid om aandacht te vestigen op allerhande aspecten van maritieme bedrijvigheid, veelal watersport relateerd, maar dit hoeft niet per sé. Juist om die reden steunt de provincie Zeeland de manifestatie in Breskens met een subsidie.
Terwijl de zeilers zich via zee naar de etappeplaatsen begeven rijdt over land een Tourkaravaan de verschillende etappeplaatsen af.

Zo zal in de eerste julidagen in Breskens op het haventerrein een Official village ingericht, tevens wedstrijdleiding en perscentrum. Een 9000 vierkante meter grote tourexpositie wordt ingericht, Op het Spuiplein, waar het animatie-dorp wordt opgebouwd, kan het publiek gratis informatie kan inzamelen over de wereld van het zeezeilen, over sportieve zaken, maar ook over scheepsontwerpen, -bouwers en toeleveranciers, kleding, modelboten enz.... In de vissershaven komen oude vissersboten te liggen.

Live verslaggeving door Hans Bouscholte
Daarnaast is het de bedoeling dat A.S.O. de organisator van het evenement zorg draagt voor de live-verslaggeving van de dagwedstrijden, die niet alleen internationaal verspreid zullen worden, maar ook lokaal - op een megascherm op het Spuiplein - voor het publiek te volgen zullen zijn.Voor de verslaglegging in Breskens doet de gemeente Sluis een beroep op Hans Bouscholte, één van Nederlands bekendste zeilers, die in zijn zeilcarrière een fiks aantal overwinningen behaalde in Wereldkampioenschappen, Europese Kampioenschappen en Nationale Kampioenschappen, maar vooral naam maakte als snelheidsduivel. In een open catamaran zeilde hij het snelst tussen Afrika en Amerika, rond Texel, over de Noordzee en rond Sint-Maarten. Hij schrijft voor dag-en vakbladen, maakt programma’s en was zeilanalist voor Studio Sport. Bouscholte is de enige Nederlander die de Tour de France à la voile ooit heeft gewonnen en dat was in 1990.

Op het expoterrein bestaat tevens de gelegenheid om met de zeilers en hun ploegen van gedachten te wisselen over de wedstrijden en alles wat er bij komt kijken. Tevens worden er op en rond de haven demonstraties en optredens verzorgd. aan het definitieve programma wordt door het lokale Tour de France à la voile comité nog gewerkt.

De gemeente Sluis, de provincie Zeeland, de watersportvereniging Breskens, de Jachthaven Breskens bv en de plaatselijke ondernemers zijn overigens wel gezamenlijk van zin om met de Tour de France à la voile het zomerseizoen 2013 een onvergetelijk begin te geven.

www.tourvoile.fr

Tekst: Brenda verschelling

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: