Tour de France à la Voile komt aan in Breskens

Rond 8:45 u komen ze mondjesmaat binnen. Een mooi gezicht in het ochtendgloren, beneden de skyline van Vlissingen, onder gennaker. Finish hoog aan de wind voor Breskens. Sereen en voldaan zien ze eruit, de bemanningen van de M 34's, na een nacht zeilen van Duinkerke naar Breskens. Ze hebben er een zware etappe op zitten. Tot 25 knopen voor de wind, ’s nachts in één van de drukst bevaren gebieden ter wereld. Faut le faire. Alert blijven is de boodschap vertelt Franck Cammas (Groupama) ons. Groupama staat momenteel met 3 punten voorsprong aan de leiding. Het is maandagochtend 1 juli. De tour de France à la voile is gearriveerd in Breskens.

De Tour de France à la Voile heeft als voornaamste missie om professionals met amateurs te verbinden. Ons Belgisch team, onder supervisie van Maddy Fobert, staat momenteel aan de leiding in de amateurklasse. Een knappe prestatie als je’ t ons vraagt. De Belgische bemanning stond vorig jaar nog onder de leiding van Bertrant Pace. Ze hebben een ongelooflijke evolutie doorgemaakt. De samenwerking met de Martinikaanse bemanning onder leiding van Mathieu Mourès zorgde voor een knappe eerste plaats in de amateurklasse.

Franck Cammas met Groupama aan de leidingFranck Cammas met Groupama aan de leiding

De tour loopt van 28 juni tot 28 juli en doet achtereenvolgens Duinkerke, Breskens, Dieppe, Deauville, Brest, Lorient, en Saint Gilles aan. Vervolgens gaan ze op de trailer naar de Middellandse zee met bestemming Rosas. Dan gaat het verder naar Gruissant, Marseille en tenslotte La Seine sur Mer.

We vinden het jammer dat er maar 12 boten deelnemen aan dit mooie evenement. Het is belangrijk voor de zeilsport om dit soort manifestaties te ruggensteunen en meer leven in te blazen. We steunen alvast van ganser harte Maddy Fobert, en het Belgisch-Martinikaanse team. Morgen staan er inshore races op het programma. Wordt vervolgd.

www.tourvoile.fr
Foto: Louis Drent

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: