Martinique-be.brussels knap 6de in langste Tour-etappe naar Brest

Martinique-be.brusselsWoensdagnamiddag om 15u07 kruiste de Sodebo met Thomas Coville als eerste door de finishlijn in Brest, na dik 28 uur zeilen in wat de langste Tour-etappe ooit was. De Bretoense boot Bretagne Credit Mutuel van Nicolas Troussel werd nipt tweede.

De zeilers waren op dinsdagmiddag vertrokken uit Deauville, en kregen eerst een lang reach-rak voorgeschoteld richting de punt van het Normandische schiereiland. Onderweg werden de eerste spinnakers gehesen, en met een strakke noordooster trokken de Tour-zeilers de nacht in, op weg naar de Bretoense kust. Groupama en Courrier Dunkerque leidden toen de dans.

Bij het krieken van de dag zagen de zeilers op Groupama en Courrier Dunkerque hoe eerst de Sodebo en later de Bretagne Credit Mutuel voor hen uit zeilden, na een geslaagde nachtelijke optie. De hierarchie was meteen gevestigd. De hele voormiddag lang kruisten de M34’s voor de wind de Bretoense kust af, op weg naar de finishlijn die door de Tour-organisatie haast binnenin de haven van Brest gelegd was.
De eerste boten liepen de havengeul nog bij tegenstroom binnen. De Sodebo verdedigde haar leidersplaats met verve, en wist de Bretagne Credit Mutuel van zich af te houden. Luttele minuten later palmde de Courrier Dunkerque de derde plaats in. Groupâma moest zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Dan volgde een spannende strijd tussen het Zuidfranse team TPM Coycj en –jawel- de Belo-antilliaanse crew op de Martinique-be.brussels! Bij het ingaan van de nacht lagen deze laatsten nog op een 7de plaats –lang niet slecht- maar toen Mady Fobert (de alomtegenwoordige team-manager) ’s ochtends haar laptopje opensloeg toverde Mr. Apple een glimlach op haar gezicht die ze de hele dag zou bewaren: haar team was opgeklommen naar de 5de plaats! Ronduit schitterend.
Helaas bleek bij de laatste boeironding dat het Zuidfranse pro-team net iets meer trainingsmijlen achter de kiezen had: het binnenhalen van de spi ging daar iets vlotter, en ze staken prompt hun neus voor de boeg van de Martinique-be.brussels. Wat onze moedige zeilers ook probeerden tijdens het finale kruisrak, de TPM-Coych liet niet begaan en snoepte zo in extremis de vijfde plaats af.

In de tussenstand blijft de Groupama de leiding aanvoeren, zij het met een iets minder riante voorsprong op respectievelijk de Bretagne Credit Mutuel, de Courrier Dunkerque en Sodebo. Ondanks haar knappe prestatie slaagt de Martinique-be.brussels er niet in om de Normandie -leiders in de amateurklasse- van hun troon te stoten. Ze staan nu wel terug mooi tweede, en gaan er volgens een immer optimistische Mady Fobert alles aan doen om de opmars richting eerste plaats voort te zetten. De strijd om de rose leiders-spinnaker voor de amateur-klasse is nog verre van gestreden…

Vrijdagmiddag om 13u start de eerste inshore bij Brest.
www.tourvoile.fr

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: