WK Formule 18: Besson en Lagarrique schrijven titel op hun naam

Billy Besson en Jeremie LagarriqueAan het einde van een spannende zeilweek in de Mediterrane wateren van Grosseto wisten de Billy Besson en Jeremie Lagarrique de wereldtitel naar zich toe te trekken. Gedurende de laatste dag van het evenement liet de wind het steeds meer afweten. Lichtweer zeilers zagen hun kans schoon om het de titelkandidaten zeer spannend te maken. Hugh Styles en Richard Mason pakten verdiend de 2e podium plaats. Mitch Booth liet zijn jongste zoon Jordi als kennismaken met het podium, zij pakten het brons.

Gekscherend riep Lagarrique de hele week in het hotel bij het ontbijt: 'Jongens, het is maar een WK, het is gewoon vakantie!', maar zodra zij op het strand aankwamen was er van vakantiegevoel geen sprake meer. Op het water werden de nodige gevechten op het scherpst van de snede uitgevoerd. Tijdens de kwalificaties en de eerste racedag op donderdag was het voor de zeilers flink aanpoten geblazen. De starts begonnen met relatief weinig wind vlakbij de Marina van Grosseto. Bij de bovenboei stond aanzien meer wind wat voor spectaculaire gevechten zorgde. Tot de laatste racedag waren Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij nog kandidaten voor de titel, maar een gebroken grootschoot op donderdag maakte de kans op een titel al enigszins broos. Een BFD op vrijdag nekte de ambities van het Nederlandse duo uiteindelijk.

Nederlanders doen goed mee
Helaas geen podium dit jaar voor Oscar Zeekant met Sanne van Hek. Een 7e plaats was dit jaar een geweldig resultaat voor het team. Vorig jaar eindigde Zeekant samen met Karel Begemann op de 2e plaats en vorige maand pakten ze samen de Ronde van Texel. Begemann is bezig met zijn Olympische Nacra 17 campagne, Van Hek heeft haar plek aan boord al prima onder controle. Dat belooft nog wat voor de komende tijd.

Een ander Nederlands team kan ook tevreden terugkijken op het WK. Arjan Baas en Roderick Gort wisten in de Silverfleet als 3e te eindigen. Trots zijn ze er zeker op. “Door materiaalpech stonden we na de kwalificaties 82ste, de Goldfleet had slechts 81 plaatsen beschikbaar. We hadden er heel kort de balen van in, maar om dan toch op het podium te mogen klimmen is natuurlijk fantastisch”, vertelt Baas trots.

Arjan Baas en Roderick GortArjan Baas en Roderick Gort

Van 5 t/m 11 juli 2014 zullen de F18 Worlds in Ierland worden gehouden.

Top 10 Goldfleet:
1. Besson/Lagarrigue
2. Styles/Mason
3. Booth/Booth
4. Gabart/Vandamme
5. Waterhouse/Goodall
6. Vaireaux/Audinet
7. Zeekant/Van Hek
8. Bontemps/Amiot
9. Bissaro/Cesari
10. Macpherson/Witteveen

De volledige uitslagen zijn te vinden op de website van de organisatie: http://www.eventivelamaremma.it

Foto’s: Jasper van Staveren – www.sailshoot.com

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: