Sneekweek 2013 krijgt stijgend aantal deelnemers

Sneekweek 2013Met inmiddels ruim 750 inschrijvingen zit de Sneekweek weer in de lift. Na een kleine dip in het aantal deelnemers in 2012, groeit het aantal deelnemers dit jaar weer. Dagelijks komen er nog inschrijvingen binnen. Wellicht dat het goede weer van de afgelopen weken daar debet aan is. Maar ongetwijfeld liggen de jaarlijkse kwaliteitsverbeteringen van zowel faciliteiten als wedstrijdorganisatie van de KWS hieraan ten grondslag. Wederom zullen een aantal (kersverse) Wereldkampioenen aan de start verschijnen. De 78ste Sneekweek is van 3 t/m 8 augustus. Plaats van handeling is het Sneekermeer.

Mooie zomer leidt tot groeiende deelnemersaantallen
Geen concurrentie van WK’s en EK’s tijdens deze Sneekweek. Dirk van der Zee, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: “We zijn ontzettend blij dat al onze inspanningen om weer meer deelnemers aan de start te krijgen worden beloond. Via social media als Facebook en Twitter proberen we onze potentiële deelnemers zoveel mogelijk te bereiken en we zien dat dat zeker zijn vruchten afwerpt. Na een zeer koud voorseizoen, lijkt het een mooie zomer te worden met hopelijk mooi zeilomstandigheden. De organisatie is de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. Met ca 100 vrijwilligers gaan wij er weer een fantastisch evenement van maken”.

36 klassen aan de start, Solo terug van weggeweest
Terug van weggeweest is dit jaar de Solo. Maar liefst 19 stuks hebben zich ingeschreven. Deze in 1956 in Engeland ontworpen eenmansboot valt qua afmeting tussen de Splash en de O-jol. Deze laatste klasse is de afgelopen jaren tijdens de Sneekweek enorm gegroeid. Dit jaar zijn reeds 50 O-jollen ingeschreven. Daarmee is het een van de grotere klassen op de Sneekweek. Grootste klasse is wederom de Optimistenklasse. In deze eenmans-jeugdboot komen zowel zeer gevorderde zeilers die aan de wereldkampioenschappen meedoen aan de start als beginnende zeilers die in de Sneekweek voor de eerste keer een wedstrijd varen. Naast genoemde klassen zijn traditioneel de Flits, Laser, Splash, Pampus en 16m2 goed vertegenwoordigd.
In totaal zijn er 36 starts per dag. De eerste is die van de Finjoll om 10.00 uur ’s morgens en de Pampus is ’s middags ronde de klok van 14 .00 uur als laatste aan de beurt.

Holland-Friesland
Op zondag, dinsdag en woensdag volgen rond 17.00 uur nog de teamwedstrijden tussen de gewesten Holland en Friesland in de Regenboog. De Hollanders verdedigen na de wedstrijden op de Kaag een 4-0 voorsprong. Vorig jaar wist het Friese team na enkele jaren van verlies tijdens de laatste race op het Sneekermeer toch nog de overwinning te behalen.

Wedstrijdcentrum
Het recent verbouwde wedstrijdcentrum zal tijdens de komende Sneekweek zijn vuurdoop krijgen. Tijdens dit evenement wordt er een beroep gedaan op alle faciliteiten van dit centrum zoals de protestkamers, de extra afgeschermde ruimte voor de uitslagverwerking, de aanpassingen aan het sanitair voor de mindervaliden en de lift naar de uitgebreide en verfraaide clubroom.

Caribisch terras
In vervolg op het daverende succes van het Olympisch terras dat tijdens de Sneekweek van 2012 werd geïntroduceerd, zal de deelnemer en/of bezoeker zich dit jaar in zonnige oorden wanen. Het thema voor het terras is dit jaar Caribisch. Op het speciaal ingerichte terras kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeilbeelden die via het grote scherm, dat ook op dit terras staat, te zien zijn. Daarnaast wordt in de feesttent wederom een Friesland-Holland House gebouwd. Elke middag en vrijwel elke avond treden bekende bands, dj’s en artiesten op met op zaterdag de topattractie Tof en donderdag een afsluitend feest voor de zeilers. Het Caribische terras wordt ook gebruikt voor de prijsuitreiking. Dagelijks om 17 uur worden op het podium de dagprijswinnaars gehuldigd.

Social media
Vorig jaar werd al een begin gemaakt, maar dit jaar pakt de Sneekweek groot uit op social media. Op platforms als Twitter, Facebook en YouTube zullen dagelijks nieuws, foto’s, uitslagen, video’s, weer en info te zien zijn. Bovendien zijn er prijzen te winnen. Ga naar www.facebook.com/sneekweekzeilen en maak elke dag kans op schitterende prijzen.

Connectie met stad Sneek
Ook in 2013 kunnen de bezoekers van het centrum van Sneek weer de ongetwijfeld spectaculaire zeilbeelden zien. Op een groot scherm dat dit jaar op het oude KPN-gebouw naast de Walrus hangt, kan men de gehele dag wedstrijden en uitslagen volgen. Daarnaast verzorgt Arriva dit jaar voor de eerste keer het busvervoertussen de stad Sneek en het Starteiland/De Potten. Er zullen dagelijks 3 bussen continu heen en weer rijden, waarvan er 2 zijn voorzien van logo’s van de KWS en haar sponsoren.

Sponsoring
Tijdens de Sneekweek zal de KWS het contract met hoofdsponsor Unilever (met de merken Ola & Liptonice) met 3 jaar verlengen. Daarnaast zullen er met twee nieuwe co-sponsors contracten worden afgesloten, te weten Sony en Brunel Energy. Deze drie sponsors zullen samen met de andere sponsors Gaastra, Rabobank, Snakeware en Pepsi weer vanuit het gezamenlijke sponsordorp opereren. Daarnaast is er in de Gaastrastand Sneekweekkleding te koop.

Sneekweek Journaal
Ook dit jaar is er weer een Sneekweek Journaal. Deze krant verschijnt elke dag en wordt op en rond het Sneekermeer verspreid en is ook in Sneek verkrijgbaar. In de krant staan verslagen van de wedstrijden, achtergrondreportages, veel foto’s en uitslagen. Naast de gedrukte vorm is er ook een digitale versie: www.sneekweekjournaal.nl

Vlootschouw
De Sneekweek begint op de eerste zaterdag van augustus. Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond geopend met vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven, vertegenwoordigd. Voorafgaand aan deze festiviteiten en de officiële opening wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sneek en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van Sneek in het bijzonder.

Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: