Henri Demesmaeker en Jeroen van Leeuwen wereldkampioen F16 catamaran

wereldkampioenschap F16 catamaranIn het Duitse Travemunde mocht Henri Demesmaeker (RBSC) met zijn luxe-fokkemaat van dienst Jeroen van Leeuwen (dubbele F18 wereldkampioen…) vorig weekend op het hoogste ereschavot plaatsnemen na afloop van de races. Het duo zeilde op een Viper F16.

Na vijf slopende wedstrijddagen en niet minder dan 18 races ging het duo een ander Belgisch team voor, dat van Aurélie van Schoote en Morgan Good. Arnout en Klaas Victor (RBSC) legden uiteindelijk beslag op de 6de plaats, Philip Hendrickx en Gaetan Bols werden 7de. In totaal namen 32 teams uit 8 verschillende landen deel.

Jeroen van Leeuwen over de prestatie: “We kwamen naar Travemunde zonder veel verwachtingen, en zeker niet om te winnen. Henri heeft het fantastisch gedaan: hoe meer wind er kwam, hoe meer fun we hadden”.

Henri komt uit de kweekvijver van de RBSC, die jongeren en catamaranzeilen hoog in het vaandel voert. De inbreng van hoofdcoach Sebastien Godefroid is daar niet vreemd aan. Henri zeilt zijn leven lang al op catamaran. Toen hij zeven was zette hij voor het eerst een voet op de Catsy, een dik jaar later stuurde hij een Hobie Dragoon. Toen hij elf was, trad hij aan in de C3-klasse (de 16-voets cats zoals Hobie Max en SL16) en nu, amper 12, combineert hij de SL16 en de F16.

Een wonderkind… Nu nog wat centen vinden en een syndicaat uitbouwen en Henri vecht straks om de America’s Cup…

Over de F16 catamaran
De F16 catamaran is een sportieve 2-persoonscatamaran van 16 voet lang. De F16 catamaran is het ideale trainingsplatform om te trainen voor de Olympische Nacra 17. Hierdoor telt het F16 circuit vele internationale zeiltoppers.

De Royal Belgian Sailing Club gebruikt de F16 ook in hun opleidingsprogramma om jongeren naar de Olympische top te begeleiden.

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: