Opvallende overstap naar de J/22

Piet GoyvaertsNee, aan het Europese Kampioenschap J/22 dat in het eerste weekend van de Deltaweek werd gevaren heeft hij niet meegedaan. Maar hij kon het niet laten om tijdens de Deltaweek met zijn J/22 één dag mee te doen in de ongemeten klasse. Daar werd hij woensdag vijfde in een veld van zeven jachten. Niet slecht want hij voer de boot met maar één maat en kwam daardoor gewicht te kort. We praten met Piet Goyvaerts uit Hoboken (B), die na meer dan 35 jaar varen met grotere zeiljachten drie jaar geleden de overstap maakte naar de ranke J/22 met de naam “BoJangles 22”.

Zijn laatste schip was een Dehler 34, waarmee hij vele jaren in allerlei wedstrijden talloze concurrenten achter zich liet. Hoewel Goyvaerts zich “ergens tussen de achttien en twintig jaar” voelt, ligt zijn leeftijd dichter bij de tachtig. Dat is hem niet aan te zien, wanneer je hem bezig ziet op een boot van nog geen zeven meter. Dat vergt toch de nodige behendigheid op een kleine, instabiele ruimte met veel trimmogelijkheden. Hij heeft zijn J/22 nu drie jaar en ieder jaar leert hij nog bij. De sportieve J/22 is gevoelig voor de juiste trim en pas nu is hij er enigszins tevreden mee.

De opmerkelijke overstap van groot naar klein had alles te maken met de fysieke mogelijkheden van zijn echtgenote, waar hij al die jaren samen mee voer; ook de wedstrijden. Samen varen gaat jammer genoeg niet meer. Zijn besluit was daarom snel genomen, want zeilen is zijn passie. Door de aanschaf van een J/22 kon Goyvaerts toch blijven zeilen.

Tijdens wedstrijden heeft hij altijd een tweede man aan boord en ze hijsen, als het maar enigszins mogelijk, is de spinaker. Als hij vanuit zijn thuishaven Wolphaartsdijk single-handed op het Veerse Meer toert, blijft het meestal bij het grootzeil. Op de vraag of de stap naar de kleinere J/22 geen achteruitgang is, zegt de energieke Belg: “Het is gewoon anders, maar net zo leuk en uitdagend”.

Piet Goyvaerts met zijn BoJangles 22 (J/22)Piet Goyvaerts met zijn BoJangles 22 (J/22)

De J/22
De J/22 is een sportieve kielzeilboot, in 1983 ontworpen door Rod Johnstone. Sinds die tijd zijn er meer dan 1.600 boten gebouwd. De J/22 vaart over de hele wereld en behalve in Nederland is de J/22 als eenheidsklasse ook in Duitsland en Frankrijk erg populair. Het is een relatief goedkope boot met strikte regels voor de uitrusting en het gebruikte materiaal. Door zijn gewicht en afmetingen is de boot goed trailerbaar. Mede daarom is de J/22 na dertig jaar nog steeds een populaire wedstrijdboot.

Tijdens wedstrijden mag het totale bemanningsgewicht niet hoger zijn dan 275 kg, waardoor er mogelijkheden zijn om de boot met drie en soms ook wel met vier bemanningsleden te varen. Op 28 t/m 30 juni 2013 werd tijdens de Deltaweek vanuit Zierikzee het Europese Kampioenschap gevaren. Zie ook www.j22.nl

Kenmerken J/22
Lengte over alles 6.98 m
Breedte 2.45 m
Diepgang 1.18 m
Waterverplaatsing 812 kg
Max bemanningsgewicht 275 kg
Zeiloppervlak aan de wind 22 m2
Spinnaker 34 m²

foto: Stan Wulffaert
tekst: Leo Baartmans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: