Veronicarace: Eerste dag van het ORC Kampioenschap Zuid

VeronicaraceVrijdag is in de Deltaweek traditiegetrouw de dag van de Veronicarace, een zeilwedstrijd over ongeveer 30 mijl op zee met de westelijke pier van Neeltje Jans als startpunt. De Veronicarace is de eerste van een reeks wedstrijden voor het ORC Klassenkampioenschap Zuid van het Watersportverbond. De overige onderdelen van dit kampioenschap worden op 6 en 7 juli op de Schaar van Colijnsplaat gevaren. Sommige teams waren speciaal voor het ORC kampioenschap gekomen en dat was te merken, want ze wilden maar één ding: winnen.

Met 25 deelnemers was de belangstelling voor de Veronicarace groter dan voor de wedstrijden van de afgelopen dagen. De teams die tijdens de week hadden meegevaren, kregen concurrentie van andere, sterkere tegenstanders. De “Anne Mazurka” uit Zierikzee won in de ORC-2 klasse; “Dehlerious” die de afgelopen dagen in deze klasse vooraan voer, kreeg volgens zijn zeggen zijn boot niet goed op gang en erkende dat zijn tegenstanders sterker waren. Ook in de ORC-3 en ORC-4 klassen zetten de aanhakers de toon.

De uitgezette baan ging via de Oude Roompot in noordwestelijke richting naar buiten, daarna door het Westgat naar het zuiden om via de Roompot weer terug te keren naar de finish bij Neeltje Jans. Er heerste een matige zuidwestelijke wind die in de loop van de race naar het noordwesten draaide. Een tijd lang viel de wind ook helemaal weg, waardoor bijvoorbeeld de “Shamrock” (IRC-2) volgens de schipper de andere teams voor zag gaan.

De groep “Ongemeten boten” bleef op de Oosterschelde en voer zijn tiende wedstrijd voor het Deltaweek klassement.
Zaterdag en zondag 6 en 7 juli blijft de Deltaweek in Colijnsplaat. Korte baanwedstrijden en een race rond de tonnen beslissen dan wie de winnaars van het ORC Kampioenschap Zuid worden; zij ontvangen de felbegeerde Verbondswimpels.

Op zaterdag starten de korte baanwedstrijden ter hoogte van Colijnsplaat en zijn vanaf de wal goed te volgen. De Deltaweek ontvangt dit weekend ook de Flying Dutchman, een voormalige Olympische eenheidsklasse. Deze open boten varen aan de oostelijke zijde van de Zeelandbrug ter hoogte van Kats.

Winnaars per klasse, vrijdag 5 juli 2013

IRC-1 Soulmate L. Westhoeve Oude Wetering
IRC-2 Intention W. Schopman Oisterwijk
ORC-1 Intention W. Schopman Oisterwijk
ORC-2 Anne Mazurka E. van de Zande Zierikzee
ORC-3 Letitgo2 W. Johannesma Dordrecht
ORC-4 J-Stripe M. Sonnemans Oss
Ongemeten Bloeb2 J. Koenen Moergestel

Foto: start van de Veronicarace bij Neeltje Jans; Foto A.Schuit.
Tekst: Leo Baartmans / Stan Wulffaert

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: