Deltaweek: Weinig wind, veel stroom en tactisch zeilen tijdens afsluiting

DeltaweekMet een zeer zwakke wind op zaterdag moesten de wedstrijdzeilers in de 43e Deltaweek uiterst tactisch varen. Zondag werden alle kampioenschappen afgewerkt met een iets sterkere bries. De Deltaweek sloot ook dit jaar met een positieve noot af: de deelname is stabiel. Ondanks een trend van vergrijzing in de watersport weet de Deltaweek telkens weer jonge mensen te boeien die twee weekends of een hele week om de eer komen strijden.

Wim Dominicus, voorzitter van de organiserende Stichting Deltaweek, ziet daarom de toekomst met vertrouwen tegemoet en weet zeker dat de Deltaweek gemakkelijk voorbij haar 50e editie komt. In 2014 wordt de Deltaweek gehouden van vrijdag 27 juni tot en met zondag 6 juli.

Het Kampioenschap ORC-Zuid van het Watersportverbond viel samen met de laatste drie dagen van de Deltaweek, en bestond uit de Veronicarace die vrijdag op zee werd gehouden (resultaat telde voor 1,5 X mee) en vier kortebaanwedstrijden op de Oosterschelde. In dit kampioenschap streden dagelijks grote deelnemersvelden stevig om de eer.

Op zaterdag werd na uitstel wegens ontbrekende wind pas in het begin van de middag gestart. Vooral de sterke stroom van 1,5 tot 2 knopen maakte het de deelnemers vaak lastig: ze dreven ongewild voortijdig de startlijn over of kwamen slechts met moeite in de richting van de finish. Bij deze omstandigheden worden de wedstrijdzeilers echt uitgedaagd, omdat ze moeten speuren naar elk zuchtje wind en de minste tegenstroom. Zo zoeken ze de rand van de zandplaat op, omdat daar minder stroom staat dan in het diepste van het vaarwater. Ook moeten ze beslissen wanneer ze overstag gaan of gijpen om zo goed mogelijk bij de bovenboei of de finishlijn uit te komen. Hierdoor worden dergelijke wedstrijden echt tactische twee- en meerkampen, vaak met verrassende resultaten.

Soulmate (Bashford 41)Soulmate (Bashford 41)

Op zondag was de wind vanaf elf uur duidelijker aanwezig en kon er voluit geracet worden. Dat het menens was, bleek tijdens de eerste race in klassen 1 en 2, toen aan de bovenboei een stevige aanvaring tussen vier boten nipt werd vermeden. Eén team maakte een fout en dat werd hun door de anderen in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt. Als verontschuldiging voer de boosdoener twee strafrondjes van 360°.

Ook de FD’s (Flying Dutchman- een vroegere Olympische klasse), die twee dagen kwamen mee racen, hadden het zaterdag niet gemakkelijk met de omstandigheden, maar konden uiteindelijk over twee dagen zes interessante wedstrijden varen. Enno Kramer met de “HiTech” won dit jaar met minder overmacht dan vorig jaar; Paul van der Pol met Sputnik zat hem met een verschil van slechts drie punten op de hielen. Diens neef Bas van der Pol werd derde met een iets groter puntenverschil.
Deze Deltaweek liep in totaal over tien dagen, waarvan de vijf beste dagresultaten telden voor het bepalen van de overall winnaars in iedere klasse.

De IRC en ORC zijn twee internationale systemen voor het toekennen van handicaps aan kajuitzeiljachten. Deze twee klassementen overlappen elkaar deels, zodat sommige winnaars met de prijzen van beide systemen naar huis gaan. Zo wint Soulmate twee hoofdprijzen, evenals de Yellow Rose en de White Hawk. Maar ook de Dehlirious uit Veere wint een overall prijs - in ORC-2 - omdat hij de hele week heeft meegevaren en daarbij mooie dagoverwinningen heeft geboekt. In de groep “ongemeten boten” (zonder handicap) wint Jos Koenen met de Bloeb2 voor de tweede maal de hoofdprijs, een ORC-meting van zijn boot.

ORC-2 veldORC-2 veld

De overall winnaars van de Deltaweek in alle klassen zijn:

FD HiTech Enno Kramer Alphen a/d Rijn
IRC-1 Soulmate Leon Westhoeve Oude Wetering
IRC-2 Yellow Rose Marten Jan Ringers Alphen a/d Rijn
ORC-1 Yellow Rose Marten Jan Ringers Alphen a/d Rijn
ORC-2 Dehlirious Arjen Overbeeke Veere
ORC-3 Rakker C.Keetels Teteringen
ORC-4 White Hawk Sybout Hiemstra Amersfoort
Rond- en Platbodem B
Nieuwe Maen Ed van der Dussen Moergestel
Rond- en Platbodem C
Dronckeoort Dirk van Duivendijk Tholen
Ongemeten Bloeb2 Jos Koenen Veghel

De winnaars in het Klassenkampioenschap ORC-Zuid zijn:

ORC-1 Soulmate Leon Westhoeve Oude Wetering
ORC-2 Wemeldinges Rinus de Jonge Wemeldinge
ORC-3 Rakker C.Keetels Teteringen
ORC-4 White Hawk Sybout Hiemstra Amersfoort

Foto's: Anusjka Martens

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: