Marc Guillemot neemt revanche en zet nieuwe Transatlantische solorecord voor monohulls neer

Marc GuillemotZaterdagochtend 6 juni 2013. De grijze Safran, de Imoca 60 van Marc Guillemot, glijdt bij de Lizard Point over de finishlijn na een geslaagde recordpogoing om het Transatlantische solorecord voor monohulls te verbeteren. Haar schipper stuurde de boot in 8 dagen, 5uur, 20 minuten en 20 seconden van New York naar de Lizard. en dat is een volle 15 uur sneller dan het vorige record dat de Brit Alex Thomson in juli 2012 vestigde.

En zo neemt Marc Guillemot een leuke revanche op zijn ongelukkige Vendée Globe, die in november 2012 al na amper 4 uur zeilen eindigde … zonder kiel. Safran kreeg intussen een nieuwe kiel, en na een groot winteronderhoud had Marc Guillemot al zijn zinnen op dit record gevestigd. Het moest en zou er aan geloven.

Leuk detail: de boot die het vorig erecord vestigde, de Hugo Boss van Alex Thomson, startte vorige week samen met de Safran, maar dan onder de naam Energa, met schipper Zbigniew Gutkowski (‘Gutek’ voor de vrienden) aan het roer. Gutek arriveerde uiteindelijk merer dan 24 uur later.

Voor de cijferfreaks: Safran zeilde de 2880 mijl die New York van de Lizard scheiden tegen een gemiddelde snelheid van 14,95 knopen. Dat moet u straks tijdens uw zeilvakantie beslist ook eens proberen.

Labels

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: