De "Tour de Franck" is intussen in Deauville

Team GroupamaAan de one-man show van Team Groupama komt geen einde. Na overwinningen in Breskens, in de lange etappe naar Dieppe en in de twee manches in Dieppe, staat de Groupama afgetekend aan de leiding in de tussenstand met een gezonde 47 punten voorsprong op de tweede, de Bretagne Crédit Mutuel van Nicolas Troussel, die op zondag de fel ingekorte verbindingsetappe tussen Dieppe en Deauville op zijn naam schreef.

De Tour is eindelijk aan haar eerste ‘zuiderse’ etrappes toe. Met zuiders doelen we dan op de temperaturen en de zon, die eindelijk de kou en de regen van de voorbij dagen doen vergeten. De zeilers kunnen het wel smaken…

Langste Tour-etappe ooit
Tijdens de enige gezeilde manche van vandaag in Deauville wist Thomas Coville zijn Sodebo enkele neuslengten voor de Groupama en de Bretagne Credit Mutuel over de fiinishlijn te sturen. Dat geeft vertrouwen aan het team, zo net voor de langste etappe uit de Tour.Die brengt de zeilers van Deauville naar Brest , wat goed is voor 245 mijl.
De zeilers kijken er in ieder gaval naar uit, naar deze langste Tour-etappe ooit. De voorspellingen geven een 15 tot 20 knopen sterke noordoostenwind aan, veel zon, en geen druppel neerslag. Met andere woorden: spi op en racen!

Het wordt een snelle en intense strijd, waarvoor verschillende teams beroep doen op wat grote namen, om het verschil te kunnen maken. Zo komt Jeremie Beyou het team op de Bretagne Credit Mutuel versterken, en Bertrand Pacé zwiert zijn zeilzak in een droog hoekje op de Normandie, het team dat momenteel de amateur-klasse aanvoert.
Deze manche heeft bovendien coefficiënt 5, wat duidelijk het belang van de etappe aantoont: een eerste plek levert 125 punten op, een tweede plaats al meteen 10 punten minder… De Franse zeiltenoren van de tTour op de Groupama geven het aan: het wordt trimmen, trimmen, trimmen. Het team dat net iets minder de zeilen trimt, kan een goed klassement vergeten.

Vermaledijde visfuik…
De Belgisch-Antilliaanse bemanning op de Martinique-be.brussels slaagt er maar niet in om het resultaat (een 7de plaats) van de etappe Dunkerque-Breskens te evenaren. Deels door pech, deels door een gebrek aan goede voorbereiding en centen. In de korte etappe van Dieppe naar Deauville lagen ze goed 7de, totdat de kiel van hun M34 een visfuik meegraaide… Weg euforie, en op de meet met een halve bootslengte geklopt door de Zwitsers van Bienne-Voile, die langzaamaan dichterbij sluipen in het klassement.

En om het allemaal nog wat erger te maken: de Belgen en hun Antilliaanse collega’s slapen tijdens de Tour in tenten, die opgezet worden door hun shore team, als dat tenminste tijdig arriveert; Niet dus in Deauville… waar de Tourorganisatie de bemanning van de Martinique-be.brussels bovendien een piepklein lapje gras toebedeelde, vlak naast de rumoerige generatoren van de Tour-karavaan. Erg bevorderlijk voor een goede nachtrust is dat niet.

Auteur:

  • Bert J.

    Van zeescout tot zeiler, van stil toeschouwer tot actief verslaggever. Even met een kwarttonner, dan rasecht en fanatiek halftonnen. Nu prinselijk op de leukste one tonner van 't Stad. 

Voor u geselecteerd: