Belgen en Nederlanders op het Rolex Fastnet Race 2013 podium

Fastnet Race 2013De 45ste Rolex Fastnet Race telde 336 jachten uit 20 verschillende landen, 9 Belgische en 16 Nederlandse teams deden mee aan deze race van 610 zeemijl. De windgoden beslisten er dit jaar voor dat het een kleine boten race zou worden. Voor de eerste keer in de geschiedenis won een doublehanded boot de Rolex Fastnet Race. Vader en zoon Pascal en Alexis Loison klaarden de klus in hun JPK10.10 Night and Day. Hun goal was de doublehanded klasse te winnen, maar gingen met meer dan dat naar huis.

De line honours ging naar de 100ft Esimit Europa 2 van Igor Simcic, en de eerste Nederlands sprekende boot was de JPK Wasabi van Vincent Willemart (hoewel ik een sterk vermoeden heb dat deze Belgische boot Frans sprekend is).

Start Rolex Fastnet RaceStart Rolex Fastnet Race

Zwart op wit
Eerste boot (of boten?) over de lijn, was de 131 voets trimaran Spindraft 2 van Dona Bertarelli en Yan Guichard. Zij deden er 1dag en 14u over. Eerste monohul was Esimit Europa 2 van Igor Simcic. Hij deed er 2 dagen en 12u over. De traagste boot Duet (101 jaar oud) van David Cannell deed er 6 dagen en 6u over. Jolie Brise (ook 100j oud trouwens), de boot die de eerste Fastnet won en tevens de enigste die er ooit 3 won deed er 5dagen en 4u over.

De Belgen en Nederlanders, in klasse en overall
1. Zoals reeds vermeld vinden we de eerste, eh..., Benelux boot op een 2de plaats in klasse, en een 8ste plek overall op 2u en 15min van de overall winnaar. Knap gevaren van de Belgische Wasabi!

2. De 2de Benelux boot is de Belgische First 47.7 Moana van Francois Goubau. Zij worden 3de in klasse en 19de overall. Moana's Fastnet was niet zonder speciallekes, maar daarover later meer.

3. Op een 6de plek in klasse en een 21ste plek overall vinden we de Nederlandse GS43 Avanti van Chris Stouten.

4. Op een 4de plek in klasse en een 28ste plek overall staat de Nederlandse Ker 40 Baraka van Harmen J. De Graaf. Baraka is tevens 2de Ker 40, wederom, een mooie prestatie. Op de eerste Ker 40 (Magnum) zat trouwens ook een Nederlander, en niet zomaar de eerste de beste. Wouter Verbraak won in zijn klasse by the way.

5. De Nederlandse Ker 46 Tonnerre de Breskens van Piet Vroon wordt 9de in klasse en 40ste overall. En ik denk dat het Piet zijn 25ste Rolex Fastnet Race is.

Tonnerre de Breskens 3Tonnerre de Breskens 3

6. Junique, een J122 uit Nederland van Chris Revelman en Pascal Bakker wordt 17de in klasse en 41ste overall. Doublehanded worden ze 3de.

7. De Belgische J35 Ragazza van J. Gabrïel, B. De Bie en A. Malchair wordt 7de in klasse, en 47ste overall. Zij wisten de RORC op een schaakse manier duidelijk te maken dat hun boot wél voldeed om mee te mogen doen.

8. Op een 12de plek in klasse en een 70ste plek overall zien we de Nederlandse S&S 41 Winsome van Harry Heijst. Iets te weinig wind voor deze jongens.

9. Robin Verhoef en John van der Starre worden met hun Nederlandse J111 Xcentric Ripper 29ste in klasse en 73ste overall, en ze hebben veel lol gehad aan boord... Doublehanded worden ze 8ste.

10. De Swan 45 Van Uden van Patrick van't Hof wordt 17de in klasse en 93ste overall.

11. De Nederlandse JPK 1010 So What van Chris Schram wordt 27ste in klasse en 115ste overall. Hij vaarde doublehanded met Christian Jeffery, waarin 17de wordt.

12. Op een 29ste plek in klasse, en een 125ste overall vinden we de Belgische JPK110 Rackham van Eric van Campenhout.

13. Nederlander Paul van der Pol wordt 30ste in klasse en 127ste overall met zijn J109. Hij vaarde doublehanded waarin hij 19de wordt, maar weet helaas niet met wie.

14. De Peterson 51 Angry Pirates van Nederlander Denis Bezemer wordt 28ste in klasse en 153ste overall.

15. De Nederlandse J109 Arethusa van Kees Mijs wordt 38ste in klasse, en 154ste overall

16. De First 42s7 Blondie uit Nederland van Henny Abbenhues wordt 41ste in klasse, en 165ste overall.

17. De Belgische First 47.7 Silhoa van Pascal Habousha wordt 53ste in klassen en 173ste overall.

18. De Belgische Sigma 38 Jedi van Christophe Declercq wordt 42ste in klasse, en 189ste overall. Ook zij hebben iets voor gehad onderweg waar later meer over.

19. De Nederlandse IMX38 Excession van Willem Stam wordt 48ste in klasse, en 192ste overall.

20. De Belgische J111 Djinn van Jean Patrick Small wordt 64ste in klasse en 194ste overall.

21. De Nederlandse Volvo 60 Pleomax van Harm Prins wordt 9de in klasse en 200ste overall.

22. De Nederlandse Volvo 60 Team Heiner One van Roy Heiner wordt 12de in klasse, en 212ste overall.

23. De Nederlandse Bavaria 38 Match Grace O'Malley van Jur Ringers wordt 54ste in klasse en 222ste overall.

24. De Nederlandse Beneteau Oceanis 46 Spirit van Rob Greven wordt 71ste in klasse en 225ste overall.

25. De Belgische Class 40 Merena van Alexis Guillaume wordt 31ste in klasse en 227ste overall. Maar ze zouden beter in eenheidsklasse Class 40 varen.

26. De Nederlandse Bavaria 38 Match Jeanne D'Arc van Pieter Visser wordt 58ste in klasse, en 245ste overall.

Jeanne D'Arc rondt de Fastnet RockJeanne D'Arc rondt de Fastnet Rock

In Class 40 is het tevens vermeldenswaardig even te kijken naar de Moonpalace van Adriaan Van Oord met Roeland Franssen, Michel Kleinjans en Stefan Marechal aan boord. Zij werden in deze sterke klasse knap 7de. 19 Class 40's deden er mee.

De Belgische Open 45 Flicka IV van Alain Jacques en de Nederlandse Nicholson 43 van Gerard Jonker kregen een DNF (did not finish) achter hun naam. We weten op het ogenblik van dit schrijven nog niet wat er met hen gebeurd is.

Verhalen
Op de Jedi van Christophe Declercq konden ze iets voor de rots ineens de motor niet meer starten om de batterijen op te laden. Ze hebben de rest van de trip dan voortgezet met de nood navigatie lichten. Geen navigatie, enkel kaarten en kompas en een Petzl om het kompas te verlichten op die pikdonkere bewolkte nacht waar je de lucht niet van het water kon onderscheiden. Grappig vond ik wel de 'Dag Allemaal' ondervraging en de SS wacht (had niets met Schutzstaffel te maken!). Voor meer info moet u iemand van de bemanning contacteren.

Op Moana kwam enkele uren na de start het spiksplinter nieuwe grootzeil ineens naar omlaag. Bleek dat de topplaat uit het zeil gescheurd was. Men heeft dan geprobeerd om de top van het grootzeil op te rollen, en daar de val aan te bevestigen. Maar na 3u varen gaf dit er ook de brui aan. Iedereen keek elkaar aan alsof de Fastnet er op zat. Maar Fred Van Rijckevorsel rolde de top van het grootzeil terug op zij het ditmaal met een zeillat erin. Naaide dan de val er aan vast, en Moana heeft hiermee de Rolex Fastnet Race kunnen uitvaren.

John van der Starre en Robin Verhoef hadden op de Xcentric Ripper het geweldig idee om pannenkoeken te bakken onderweg. Geweldig idee mannen, iets wat ik zeker op mijn lijstje ga zetten voor de volgende offshore! John van der Starre: ik kon ze zelfs in de lucht draaien man, en lekker, geweldig!

Pleomax Wout Kollmann: Wat spannend man, op een gegeven moment lagen we aan de Fastnet Rock zij aan zij met Roy (andere Volvo 60 Team Heiner One), en kwam die helikopter over gevlogen om foto's te maken.

Beestjes onderweg gezien
Wat hebben we zoal gezien onderweg? Best veel dolfijnen, en dan vooral in de buurt van de rots. Het kwam precies een beetje over als aanmoediging vond ik. We hebben 2 haaien gezien, 1 walvis, een maanvis, en vele Jan van Genten. Op de Jedi vonden ze zelfs 's ochtends een klein zwaardvisje (30cm) aan dek.

Dolfijnen spelen met de Swan 45 Van UdenDolfijnen spelen met de Swan 45 Van Uden

Doen we het binnen 2j terug? Mmmh..., ik denk het wel.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: