Mulder en De Koning aan de leiding na 1e dag EK Nacra 17

Nacra 17Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen in de Olympische Nacra 17 catamaran klasse, startten Delta Lloyd kernploeg leden Mandy Mulder en Coen de Koning ijzersterk. Er werden drie wedstrijden gevaren op het Como meer bij Dervio, Italië. Mulder en De Koning voeren, na drie wedstrijden, de ranglijst aan. Delnooz en Visser staan 10de en het team van Groeneveld en Van West bezetten de 18de plaats van de 44 deelnemers.

Wijziging in de opstelling
Voorafgaand aan dit Europees kampioenschap was besloten dat de drie teams van de Delta Lloyd kernploeg in een andere samenstelling zouden varen. Dit in tegenstelling tot het recent gehouden WK in Den Haag. Mandy Mulder zeilt het EK met Coen de Koning. Een lichte combinatie in gewicht, een zware in ervaring. Elke Delnooz gaat samen met Thijs Visser de strijd aan. Renee Groeneveld vaart met Ferdinand van West.

Van West zeilt zijn eerste grote wedstrijd namens de kernploeg op de Nacra. Van West is een ervaren wedstrijdzeiler die zijn sporen verdiend heeft in onder andere de 49-er klasse en F18 catamaran en trainde al mee vanaf dit voorjaar.

Coach Sven Karsenbarg zei over dit duo. “Ze zijn een nieuw team die minder races gevaren hebben. Het is niet realistisch daar wonderen van te verwachten. Maar het was afgesproken dat Coen en Ferdinand de kans zouden krijgen meer uren te maken in tegenstelling tot Karel Begemann en Thijs Visser. Die laatste twee zijn zeer ervaren bemanningen. Coen was tot dit jaar zelf stuurman en bemant nu. Die moet uren inhalen. Ferdinand komt uit een andere klasse.”

Wat is het doel? “Ons doel is om veel te leren in verschillende teamsamenstellingen en dat moet ons klaarstomen voor de volgende fase in dit project. Dat geldt voor de zeilers, de coach en de bond. In het najaar gaan we evalueren en bepalen we de voortgang en omvang van dit project in de Delta Lloyd Kernploeg.”

A-Limieten mogelijk
“Daarnaast is het zo dat we op iedere boot nog iemand hebben die een A-limiet nodig heeft. Dat geldt voor Ferdinand van West, Thijs Visser en voor Mandy Mulder. Die drie moeten voor zo een A-limiet een top zes resultaat neerzetten. Dat is niet eenvoudig in dit sterke veld. De nummers 1,2,3 van het WK doen mee. Alle landen investeren in deze klasse.”

Zoals vaak gezegd wordt, op de eerste dag kan je het toernooi niet winnen maar wel verliezen. Dat hebben Mulder en De Koning in elk geval niet gedaan met hun score van 1, 1,en 6! De omstandigheden waren goed. Coach Karsenbarg zei: “Het is prachtig zeilen hier. Goede wind en vlak water. We zijn nog nooit zo hard gegaan met de Nacra 17. De boten komen voor lange periodes uit het water en dan varen we bijna vliegend.”

Het toernooi duurt tot en met aanstaande zaterdag. Dan komen de beste tien van het klassement uit in de afsluitende medalrace.

www.centroveladervio.it/nacra17/

tekst: Simon Keijzer

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: